Египетски съд обезсили Сената и разпусна конституционната комисия

Египетски съд обезсили Сената и разпусна конституционната комисия

Египетското правосъдие отне пълномощията на сената, доминиран от ислямистите, който осъществява законодателната власт, докато липсва долна парламентарна камара – народно събрание. Освен това бе разпусната конституционната комисия, написала оспорвания основен закон, приет през декември, съобщи осведомителните агенции в неделя.

Върховният конституционен съд обяви за противоконституционен закона, по силата на който е избран сенатът, и критериите за подбор на членовете на  конституционната комисия, посочва агенция МЕНА.

Председателят на съда Махер ал Бехейри заяви, че сенатът може да изпълнява функциите си, докато бъде избран нов парламент, но без да издава закони.

Срещу сената, в който преобладават ислямистите, бяха подадени редица искове във връзка с нередности в избирателния механизъм. С подобен мотив миналия юни правосъдието разпусна и долната камара. Нови избори в Египет може да бъдат организирани не по-рано от 2014 г..

Конституционната комисия, също доминирана от ислямистите, бе обвинена в жалби срещу този орган, че е изготвила текст, непредставляващ интересите на всички египтяни. Либералите, левицата и представителите на християнската общност бойкотираха комисията.

Засега не се знае какви последици ще има обявяването на конституционната комисия за невалидна, отбелязва АФП. Според ИТАР-ТАСС решението на Върховния конституционен съд означава, че основният закон, критикуван от опозицията, но утвърден през декември с референдум, "не може да има законна сила".

Напоследък съдебните решения в Египет се вземат в контекста на остра конфронтация между съдебната власт, включваща главно хора от "старата гвардия" на сваления президент Хосни Мубарак, и ислямистите, които се стремят да ги заменят със свои протежета.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?