Египетският адвокат Емин ад Диб вече не е ангажиран със СПИН -делото в Либия

Египетският адвокат Емин ад Диб вече няма ангажимент към защитата на българските медици, подсъдими по СПИН-делото в Либия, съобщи във вторник министърът на правосъдието Георги Петканов. Той припомни, че Ад Диб е бил привлечен към участие в делото от либийския адвокат Осман Бизанти само за делото пред Върховния съд на Либия, за което му е платен хонорар от 15 000 евро. С приключването на етапа на Върховния съд, функциите на египетския адвокат са приключени и няма причина той да бъде ангажиран отново.

Няма основание да се снема доверието от адвокат Бизанти, ние сме много доволни от него, заяви още Петканов и обясни, че Бизанти е свършил всичко възможно по нашето дело. Петканов отрече прекратяването на ангажимента на египетския адвокат да е свързано или породено от конфликт с останалата защита на българките.

Министърът уточни, че в екипа на българските адвокати няма да има промени в навечерието на следващото дело срещу медиците.

На въпрос за изявленията на Ад Диб по-рано този месец, че очаква да посети България за редица срещи във връзка с делото, както и обвиненията му, че насрочването на следващото дело се отлага заради бездействие на адвокат Бизанти, министър Петканов коментира, че конфликтът е на друга плоскост.

Няма нищо вярно в това, което се казва, отбеляза Петканов. По думите му адвокат Бизанти е запознат в детайли с либийското законодателство и това, което той е свършил до момента с българския екип, е в рамките на възможното и допустимото.

В същото време либийският адвокат Осман Бизанти заяви пред Дарик радио, че е реалистично новият процес срещу българските медицински сестри в Либия да започне през април.

Той не изключи възможността за бързо политическо решение на въпроса за съдбата на българските медици, което да удовлетворява както Либия, така и България.

Сега очакваме да разберем, дали делото ще се гледа в Бенгази, Триполи или друг либийски град, допълни защитникът. По повод упреците на египетския му колега Емин Ад Диб, че започването на новия процес срещу българите се бави по вина не на либийската страна, а по вина на екипа на защитата, Осман Бизанти коментира: “Не разбирам защо адвокат Ад Диб говори такива неща, още повече, че той е мой колега и мой приятел. Няма никаква причина да говори... празни приказки без никакъв повод. Каква полза има той от това?”.

Бизанти припомни, че адвокатите нямат никакво право да се намесват в работата на съда, като бавят или ускоряват започването на процеса срещу медиците. Дали египтянина Емин Ад Диб ще остане част от екипа на защитата на медиците, зависи от българския министър на правосъдието, каза още Бизанти.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?