Египетският апелативен съд уважи жалбата на Мубарак срещу доживотната му присъда

Египетският апелативен съд уважи жалбата на Мубарак срещу доживотната му присъда

Египетският апелативен съд прие жалбата на сваления от власт президент Хосни Мубарак и бившия му вътрешен министър Хабиб ал Адли срещу доживотните им присъди и нареди нов съдебен процес, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Мубарак и Адли бяха осъдени на доживотен затвор през юни миналата година със съдебно решение, в което бяха определени като отговорни за смъртта на около 900 протестиращи по време на размириците през 2011 година. Протестиращите бяха убити от силите за сигурност в опит да бъде потушен бунта, сложил край на 29-годишното управление на Мубарак, припомнят агенциите.

"Съдът постанови да бъде приета жалбата, подадена от ответниците . . . и нарежда повторно разглеждане на делото", заяви съдия Ахмед Али Абдел Рахман.

По-рано дузина маскирани нападатели стреляха с ловни сачми срещу демонстрантите, които лагеруват пред президентския дворец в Кайро от един месец, и раниха неколцина въпреки полицейската охрана, предаде Асошиейтед прес, като се позова на очевидци.

Пострадалите са поне 15 - девет служители на силите на реда и шестима протестиращи. Нападателите хвърлили и бутилки със запалителна смес по палатките на демонстрантите, като подпалили някои. Египетската телевизия обаче показа, че още хора се присъединяват към протеста, започнат на 4 декември от противници на ислямисткия президент Мохамед Морси, настояващи за анулиране на новоприетата конституция.

Нападението беше извършено две седмици преди 25 януари - годишнината от началото през 2011 г. на въстанието, което свали от власт Хосни Мубарак. Очаква се активистите, противници на Морси, тогава да организират по-големи протести.

Вчера каирски съд нареди да бъде свалена от ефир религиозна телевизионна програма, водена от радикален проповедник, по обвинение в клевета срещу популярна актриса. Това беше едно от трите съдебни поражения за ислямистите през вчерашния ден. Съдът постанови програмата "На везните"  да бъде спряна за 30 дни заради жалбата на Елхам Шахин срещу водещия Абдулла Бадр. Масово се разпространява видеоклип с негово интервю през август, в което той обвинява актрисата, че практикува проституция и учи египтяните да се разголват, да правят секс и да прелюбодействат и казва, че тя трябва да моли Аллах за прошка за скандалното си поведение.

Миналия месец Бадр бе осъден на една година затвор по същите обвинения. Предаването му се излъчва по телевизия "Ел Хафиз", една от няколкото мрежи, свързани с улраконсервативното салафитско ислямистко движение.

Също вчера беше прекратено едно от няколкото дела, заведени среку популярния сатирик Басем Юсеф, наричан египетският Джон Стюарт. Юсеф беше обвинен в развращаване на общественият морал и нарушаване на религиозните принципи в шоуто му, в което често подиграва крайноконсервативни духовници и ислямисти.

Все още му предстои процес на 9 март по обвинение в обида срещу президента Морси, заведено от авокати, свързани с "Мюсюлмансикте братя" - едно от многото дела срещу медийни личности, критикуващи президента. От президентството твърдят, че Морси няма нищо общо с делата срещу критиците му.

При третия случай съдът постанови, че "Дрийм Ти Ви", частна телевизия с либерален уклон, остро критична към "Мюсюлманските братя", може да поднови излъчването си, спряно от ислямисткия министър на информацията Салах Абдел-Максуд за нарушаване на регламента и излъчване извън разрешената зона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?