Египетският газопровод за Израел и Йордания е отново взривен

Египетският газопровод, пренасящ природен газ до Израел и Йордания бе взривен за пореден път, предаде Ройтерс в неделя. Обектът е атакуван за 15-и път, откакто започна бунтът в началото на 2011 година, свалил от власт президента Хосни Мубарак.

Взривът избухнал рано тази сутрин източно от град Ел Ариш, разположен на брега на Синайския полуостров, на място, където тръбата се разклонява към Израел и Йордания.

Въоръжени мъже в малък камион спрели до газопровода, изкопали дупка и поставили експлозиви под тръбата, която взривили от разстояния. Силен гръм отекнал в района и жителите в радиус до 30 километра разказали по-късно, че са видели пламъците на горящия газ да осветяват небето.

Представител на компанията оператор на газопровода заяви, че износът на газ и за Израел, и за Йордания е спрян след експлозията от април и уточни, че пламъците са от остатъчен газ.

Жители на Ел Ариш обаче твърдят, че още преди три дни са започнали газови доставки по газопровода, който преди снабдяваше Израел с около 40 процента от природния му газ.

През април Египет прекрати споразумението си за доставка на газ за Израел, посочвайки като причина бизнес спор, припомня Ройтерс.

Нито една групировка не е поела отговорността за атаките над съоръжението, минаващо през все по-опасния Синайски полуостров.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?