Египетският ислямски университет осъди сексуалния тормоз като грях според исляма

Университетът Ал Азхар в Кайро

Университетът Ал Азхар в Кайро - високо уважавана институция на сунитския ислям, осъди всички форми на сексуален тормоз, определи ги като грях и призова египетските власти да вземат мерки, предаде Франс прес.

В изявление на Ал Азхар се осъждат "забранените действия и асоциалното поведение".
Институцията заявява, че подобни действия са грях.

"Криминализирането на тормоза трябва да бъде пълно", добавя Ал Азхар и подчертава, че поведението на жените не може в никакъв случай да оправдае подобно деяние, което е "посегателство срещу достойнството и свободите на жената".

Според публикувано през 2017 г. проучване на ООН, около 60 на сто от жените в Египет са ставали жертви на сексуален тормоз. Те се сблъскват всеки ден с неприлични забележки и опипване. Според същото проучване три четвърти от мъжете приписват тези действия на облеклото на жената.

Въпросът за тормоза се озова в общественото пространство скоро след бунта през януари 2011 г., който доведе до падането на бившия египетски президент Хосни Мубарак. Тогава бяха организирани доброволчески групи за защита на жените от групови нападения при протестите, особено на площад "Тахрир", станал център на движението срещу Мубарак. По стените в центъра на Кайро се появиха графити против сексуалния тормоз и през февруари 2013 г. жени излязоха на протест. През юни 2014 г. беше приет закон, криминализиращ сексуалния тормоз.

В изявлението си Ал Азхар осъжда разпространението на проявите на сексуален тормоз в последно време, за което съобщават медиите и социалните мрежи. Институцията призова властите да задействат законите за наказване на извършителите на подобни деяния и призова медиите и неправителствените организации да се мобилизират за борба с това явление.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?