Eгипетският президент изправен пред юридически бунт

Правозащитни организации го обвиниха, че слага началото на нова диктатура

Eгипетският президент изправен пред юридически бунт

Египетският държавен глава Мохамед Морси срещна недоволството на юристите, които го обвиниха в неделя, че разширява своята власт на техен гръб и задълбочава кризата с издадения президентски указ, увеличаващ правомощията му, но предизвикал протести и улично насилие, предаде Ройтерс.

Над двадесет правозащитни организации на Египет пък привозаха Морси да отмени декрета си, предаде ББС в неделя. Те изпратиха до държавния глава писмо, в което се посочва, че декретът е "смъртоносен удар върху съдебната система на Египет, обявяващ началото на нова диктатура”.

"Тези действия подриват върховенството на закона и основата на правосъдието, а също така използват президентската власт за защита на интересите на отделни политически групи”, се посочва в писмо, публикувано на сайта на Института по правата на човека в Кайро.

Един от ръководителите на опозицията Мохамед Барадей заяви, че е невъзможно да се водят каквито и  да било преговори с президента, докато приетият в четвъртък декрет остава в сила. Преди това лауреатът на Набеловата награда написа в микроблога си в Туитър, че Морси "се е провъзгласил за новия фараон на Египет”.

В подкрепа на Мохамед Морси обаче движението "Мюсюманско братство” призова всички привърженици на президента на масова акция идния вторник на площад "Абдин” в Кайро. Очаква се в проявата да участват до един милион души. Техните опоненти ще се съберат на площад "Тахрир”.

Поддръжници и противници на Морси провеждат демонтрации от момента, в който президентът разпореди, че всички решения, които е вземал от встъпването си в длъжност през юни, не подлежат на обжалване пред съда или друга инстанция до приемането на новата конституция. Той също така защити парламента от разпускане.

В събота египетските съдии призоваха гражданите към национална стачка против декрета на Морси.  Висшият съдебен съвет също призова държавният глава да оттегли указа си.

Макар египетският президент да уверява, че действа изключително в интерес на защитата на постиженията на революцията, новият указ предизвика бурни протести, които бяха съпроводени от нападения над офиси на управляващата партия.

Съдии и прокурори от Александрия обявиха стачка, заявявайки, че ще отидат на работа след като президентският указ бъде отменен.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?