Правителството иска да използва армията като полиция

Египетският президент обяви извънредно положение, а насилието продължава

Опозицията отхвърли призива на Мохамед Морси за "национален диалог"

Египетският президент обяви извънредно положение, а насилието продължава

Египетският президент Мохамед Морси обяви извънредно положение в три провинции и призова за "национален диалог", след като напрежението в страната ескалира и насилието взе десетки жертви в края на миналата седмица, съобщиха световните агенции в понеделник.

 

Опозицията обвинява президента Морси в желание да наложи нова диктатура в страната и от месеци протестира срещу него, а по-късно в понеделник отхвърли предложението му за диалог.

 

Хиляди демонстранти протестираха в Порт Саид, Исмаилия и Суец срещу обявеното извънредно положение, което трябва да продължи 30 дни. Решението на президента не бе прието и от протестиращите в Кайро и се стигна до нови сблъсъци с полицията.

 

Напрежението ескалира през уикенда в Порт Саид, след като съд в Кайро осъди на смърт 21 фенове на футболния отбор от северния египетски град "Ал Масри" заради гибелта на 74 души при сблъсъци с привърженици на столичния гранд "Ал Ахли" по време на мач между двата отбора през февруари миналата година.

 

В петък основната опозиционна коалиция, Фронтът за национално спасение, в който членуват много леви и либерални движения и партии, обяви, че би участвала в бъдещи преговори само ако бъдат изпълнени някои условия. Първо, президентът трябва да назначи правителство на националното единство и да сформира комисия, която да преправи спорната конституция, ратифицирана миналия месец.

 

Опозицията настоява също президентът да поеме отговорност за кръвопролитията.

 

В това време египетското правителство одобри проектозакон, даващ право на армията да арестува цивилни и да помага на полицията в осигуряването на сигурността.

 

Според източника армията ще "действа като полицейска сила", което означава, че задържаните ще бъдат давани на граждански, а не на военни съдилища. Той не уточни дали правото на армията да извършва арести се отнася за цял Египет или само за градовете в района на Суецкия канал, където президентът обяви извънредно положение. Според ИТАР-ТАСС документът вече е внесен в горната камара на парламента.

 

Британският вестник "Индипендънт" коментира, че египетският преход отприщи насилие на неочаквани места. Футболните терени, на които противниковите лагери могат да изразят враждебността си с мирни средства, тук се превърнаха в кървава военна зона.

 

Новите управници на страната направиха особено лоша преценка, избирайки да огласят присъдите за футболното насилие от миналата година ден, след като Египет отбеляза втората годишнина на революцията. Зле подбрания момента за постановяване на присъдите не е единствената погрешна стъпка на властите. Те внесоха ненужна несигурност, като отмениха първото дело срещу бившия президент Мубарак и свикаха ново, а настоящият президент Мохамед Морси саботира сам себе си и интересите на страната, като заграби властта, за да вземе връх над съдебната власт. Целта не е да отричаме напредъка, постигнат в последните две години. Египтяните имаха възможност да гласуват няколко пъти, при това при сравнително добра организация, а вълната от сегашното насилие несъмнено отразява опиянението от внезапната свобода, но Морси не може да си позволи лукса да губи време.

 

В перспективата на парламентарните избори в късната пролет, той ще трябва да убеди избирателите, че правителството е в състояние да подобри живота им и че има по-добри начини за уреждане на разногласията от уличното насилие, пише "Индипендънт“.

 

"Файненшъл таймс" коментира, цитиран от БТА, че взривът от насилие е тревожен показател за курса на мъчителния политически преход. На пръв поглед породен от годишнината и спорните съдебни присъди за миналогодишното насилие, хаосът всъщност се корени в трайната неспособност на новата политическа класа да изгради консенсус, който ще проправи път за жизненоважни реформи и ще засили доверието в египетските институции.

 

Това е един от най-лошите сценарии на процеса на прехода у нас, казва цитиран от вестника преподавател по политология в Американския университет в Кайро. Резултатът е загубата на законност и ред и неспособността на политическия елит да контролира обстановката, допълва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят