Египетският президент призова за диалог и същевременно заплаши противниците си

Опозицията отхвърли предложението за преговори, докато не бъдат изпълнени исканията й

Египетският президент Мохамед Морси

Египетският президент Мохамед Морси покани всички политически сили да се срещнат в събота в президентския дворец в Кайро за започване на национален диалог за изготвяне на политическа пътна карта след референдума за новата конституция. Въпреки протестите и съпротивата на опозицията срещу новата конституция обаче, президентът подчерта, че референдумът ще се състои, както е предвидено, на 15 декември.

"Трябва да започнем национален диалог, който да обедини нацията, да сложи край на разкола и конфронтацията", каза Морси в телевизионно обръщение към нацията.

На срещата освен политическа пътна карта ще бъде обсъдена и съдбата на горната камара на парламента след разтурването на долната камара през юни, а също избирателният закон и други проблеми, съобщи президентът.

Същевременно Морси отправи гневни обвинения срещу някои от привърженицитена опозицията, че обслужват останките на стария режим и се закани, че няма да бъде толериран никой, който работи за сваляне на "легитимното" му управление.

Египетският президент заяви също, че въпреки протестите и възраженията на опозицията няма да отмени указите от 22 ноември, които му дадоха почти абсолютна власт.

По такъв начин президентът отхвърли всички искания на опозицията, най-главното от които бе да отсрочи референдума за новата конституция и да отмени конституционната декларация.

"Издадената на 22 ноември конституционна декларация остава гаранция за стабилността в страната. Именно заплахите по отношение на националната сигурност бяха основната причина за нейното издаване", каза Морси.

Той обясни, че действието на декларацията ще бъде отменено автоматично с обявяването на резултатите от референдума независимо дали народът ще одобри или не конституцията. Ако народът я отхвърли, Морси обеща да учреди нова комисия, която да започне работа над нова конституция.

В обръщението си Морси осъди безредиците от последните дни, при които бяха убити шестима души и близо 700 бяха ранени, и се закани, че "ще бъдат наказани всички, които стоят зад тези престъпления".  Той обаче нарече сблъсъците между негови ислямистки поддръжници и либералните, светски и други противници дело на внедрени провокатори в редиците на опозицията. Президентът каза, че някои протестиращи са получили пари и оръжие да вършат "разбойничество" и "тероризъм".

Междувременно телевизионният канал Ал Арабия съобщи, че властите са подготвили списък с около 40 имена на опозиционни лидери и активисти, недоволни от политиката на ислямистите, които да бъдат арестувани. В списъка фигурирали бившият съперник на Морси на президентските избори Хамдин Сабахи и лидерът на партията "Дустур" Мохамед ел Барадеи.

Обръщението на Морси предизвика възмущение и гняв сред десетките хиляди протестиращи, които в четвъртък вечер отново се бяха събрали пред президентския дворец в Кайро. Десетки привърженици на опозицията щурмуваха главния офис на подкрепяната от ислямистката организация  "Мюсюлмански братя" управляваща Партия за свобода и справедливост в престижния каирски район Мукатам, съобщиха местните медии. Офисът на партията е бил подпален, опожарен е и неин клуб в южното предградия Маади.

Протестиращите замерваха силите за сигурност с камъни и бутилки със запалителна течност. В района на безредиците пристигнаха полицейски подкрепления. Засега няма сведения за пострадали. По-рано в четвъртък "Мюсюлманските братя" се разпоредиха да бъдат евакуирани представителствата им в цялата страна, за да се избегнат стълкновения и да не се излагат на опасност техни активисти.

Египетската опозиция от своя страна отхвърли предложението за диалог. Либералният Фронт за национално спасение, обединяващ основните противници на Морси, както и младежките движения отказаха да преговарят с държавния глава, докато той не изпълни основните им искания - да отсрочи референдума за новата конституция и да отмени конституционната декларация.

Водещото продемократично движение "6 април", което изигра основна роля в разпалването на бунта срещу Хосни Мубарак, също отхвърли призива за диалог и обяви, че днешният протест срещу президента ще мине под наслов "Червен картон за Морси", предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил по телефона на египетския си колега Мохамед Морси, за да изрази "дълбокото си безпокойство" от насилието по време на протестите в Египет. "Президентът подчерта, че всички политически лидери в Египет трябва да кажат ясно на своите привърженици, че насилието е неприемливо", се посочва в съобщението на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

"Обама приветства предложението на Морси за диалог с опозицията, но подчерта, че този диалог трябва да се състои без предварителни условия. Президентът на САЩ призова също и опозиционните лидери да участват в диалога без предварителни условия."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят