ЕС заплаши да преразгледа отношенията си с Египет

Египетското правителство обсъжда съдбата на „Мюсюлмански братя”

Привържениците на сваления президент отмениха насрочените нови протести

Египетското правителство обсъжда съдбата на „Мюсюлмански братя”

Египет е в напрегнато очакване на нови сблъсъци, след като „Мюсюлмански братя” обещаха нови протести, а в събота премиерът заплаши, че ислямисткото движение може да бъде забранено. В неделя правителството обсъжда съдбата на „Мюсюлмански братя”, както и засега неясна идея на египетски вицепремиер за излизане от кризата взела през последните дни стотици жертви, главно привърженици на сваления президент Мохамед Морси.

Най-малко 79 души са били убити при насилието в Египет вчера, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МЕНА. С това общият брой на загиналите в страната от сряда, предимно при сблъсъци между привърженици на сваления от власт от армията президент ислямист Мохамед Морси и силите за сигурност, достигна 830.

При въведеното вече извънредно положение в неделя са засилени мерките за сигурност около някои съдебни сгради заради предвидените масови протести. Армията е блокирала достъпа и до няколко големи площада в Кайро.

Тази сутрин пред сградата на Конституционния съд в Кайро бяха разположени бронирани коли и войници. "Мюсюлманските братя" и други организации, обединени в т.нар. Съюз срещу преврата, бяха заявили, че днес пред сградата на съда ще има митинг на техни привърженици. Подобни прояви бяха планирани в цялата страна.

Вероятно предприетите от военните мерки обаче накараха по-късно привържениците на Мохамед Морси да отменят насрочените протести. Говорителка на Алианса против държавния преврат съобщи, че решението е взето от съображения за сигурност.

Междувременно египетското правителство започна да обсъжда дали да забрани "Мюсюлманските братя", организацията, която дълги години бе извън закона и която дойде на власт след първите демократични избори в Египет, произведени преди една година.

Очаква се египетският вицепремиер Зияд Баха aд Дин да предложи начин за преодоляване на кървавата конфронтация между силите за сигурност и "Братството" на сваления президент, предаде Ройтерс. Инициативата на Ад Дин предвижда отмяна на извънредното положение, политическо участие на всички партии и гарантиране на човешките права, включително на правото на събирания.

"Мюсюлманските братя" бяха заявили, че няма да се откажат от протестите си, докато Морси не бъде освободен от затвора и възстановен на президентския пост.

Главнокомандващият египетските въоръжени сили, които свалиха от власт президента Морси, генерал Абдел Фатах ас Сиси, предупреди днес, че страната няма да се огъне пред насилието от страна на ислямистите. В същото време новият силен човек в Египет подчерта на среща с високопоставени военни и полицаи, че в страната има място за всички. Той увери, че армията не възнамерява да узурпира властта, и призова ислямистите да се присъединят към политическия процес.

Това бе първото публично изявление на генерал Сиси след кървавото разгонване на привържениците на Морси в сряда.

Разследване за убийство и тероризъм срещу поддръжници на Морси

Същевременно бе съобщено, че египетски прокурори разпитват 250 поддръжници на сваления президент Мохамед Морси по обвинения в убийство и тероризъм. Те са арестувани в петък на централния каирски площад "Рамзес" и в района на близкия полицейски участък, който опитали да щурмуват. Заплашени са от разследване и за предполагаеми палежи на сгради в района.

Това се случва, след като вчера силите за сигурност евакуираха джамия на площад "Рамзес", където от петък се укриваха привърженици на Морси след сблъсъци с полицията и противници на "Мюсюлмански братя". Седем от евакуираните са арестувани, включително турчин, суданец и двама араби, заяви за ДПА представител от силите за сигурност. Задържан е и високопоставеният член на "Мюсюлмански братя" Саад Емара.

Друг източник от силите за сигурност заяви за ДПА, че в Източно Кайро са арестувани твърдолинейният духовник и твърд поддръжник на Морси Сафуат Хегази  и шестима членове на движение "Мюсюлмански братя".

Египет воюва със силите на екстремизма и ще им противодейства с мерки за сигурност в рамките на закона, заяви съветникът на временния египетски президент Адли Мансур, Мустафа Хегази, цитиран от Ройтерс.

Египетското правителство ще изпълни всички точки от "пътната карта" за периода на прехода, приета след революцията от 30 юни, заяви на пресконференция в Кайро Хегази.

Според съветника египетският народ е по-сплотен от всякога и поддържа действията на властите. Кризата показа кой всъщност е на страната на Египет и кой действа срещу националните интереси. Египет не е слаба и зависима държава, той може да отстоява суверенитета си, подчерта Хегази.

Египет се противопоставя на екстремистките сили, прибягващи до терор. Те палят църкви, училища, музеи, стрелят по мирни граждани, унищожават държавна и частна собственост, вземат на прицел правителствени сгради и полицейски участъци, каза съветникът.

Хегази обвини "Мюсюлмански братя", че използват свободата на словото за подстрекателство към безредици, и обеща защита на египетския народ "срещу насилието и фашизма под знамето на религията".

Египетските власти увериха днес, че членовете на "Мюсюлмански братя", които не са извършвали насилие, могат да участват в прехода в страната, посочва Франс прес. Всеки, който иска да се включи в мирния поход на египтяните към бъдещето, е добре дошъл, независимо дали идва от "Мюсюлмански братя" или не, каза Хегази.

Като египетски граждани те ще могат да участват в прехода. Египет приема всички страни, стига да не са извършвали терористични действия.

ЕС ще преразгледа отношенията си с Египет

Европейският съюз предупреди, че ще преразгледа отношенията си с Египет през идните дни, ако насилието в севернофриканската страна не бъде прекратено, съобщиха световните агенции в неделя.

В разпространено днес изявление председателят на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призоваха всички страни в Египет да проявят сдържаност и да предотвратят ескалация на насилието.

"В сътрудничество със своите международни и регионални партньори ЕС решително ще продължи усилията си за прекратяване на насилието, връщането на политическия диалог и демократическия процес", се посочва в документа.

"ЕС, заедно с всички свои страни членки, спешно ще преразгледа през идните дни отношенията си с Египет и ще приеме мерки за постигането на тези цели", предупреждават двамата лидери на съюза.

Те изразяват съжаление, че международните усилия и предложенията за възобновяване на диалога са били отхвърлени и е била избрана конфронтацията. "Този път не може да доведе до успех. От решаващо значение е насилието да спре незабавно", се казва в комюникето.

"Макар че всички трябва да проявят сдържаност, ние подчертаваме специалната отговорност на временното правителство и на армията за прекратяване на сблъсъците", посочват Ван Ромпой и Барозу.

"Всички египетски политически сили трябва да потвърдят ангажимента си за демократичното бъдеще на страната и да започнат политически процес, водещ бързо до произвеждане на избори и установяване на гражданско правителство", се добавя в комюникето.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?