Египтянинът, убил две германки, е свързан с "Ислямска държава"

Египтянинът, убил две германки, е свързан с "Ислямска държава"

Египтянинът, обвинен за убийството на две германски туристки в петък, при нападение с нож в курортния град Хургада на Червено море, е член на местния въоръжен клон на "Ислямска държава". Това съобщиха източници от египетските сили за сигурност, цитирани от ДПА и БТА.

В събота Германия потвърди, че туристките са германки. Първоначалната информация, бе, че двете загинали жени са украинки.

Според очевидци, по време на атаката, той крещял на арабски египтяните да стоят настрана.

Засега разследването показва, че е убил с нож двете жени в хотел, ранил още две, след което доплувал до охраняван комплекс, където продължил нападeнието.

"Той е поддържал връзка с организацията през интернет и е получил задача да нападне чуждестранни туристи на плажовете в Хургада", посочил е източник, близък до извършващото се разследване, без да съобщи повече подробности.

До момента "Ислямска държава" не е поела отговорност за вчерашното нападение, както е правила при предишни атаки в Египет.

Нападателят, идентифициран като Абдел-Рахман Шаабан, е 27-годишен студент от провинция Кафр ал Шейх в делтата на Нил, съобщи частния вестник "Ал Масри ал Юм", цитирайки служител по сигурността. "Досието му е чисто както в криминален, така и в политически план. Той има добра репутация в селото си", твърди неназованият служител.

Египетското вътрешно министерство съобщи вчера, че нападателят незабавно е бил арестуван и е разпитван за мотивите на своето деяние. Други четири туристки бяха ранени при атаката - две арменки, чехкиня и рускиня.

Според служител от силите за сигурност в провинция Червено море, цитиран от ТАСС, престъпникът купил ножа, с който се нахвърлил срещу чужденците, малко преди нападението.

"В петък сутринта той пристигнал в Хургада, посетил една от джамиите за петъчната молитва, после купил в един магазин кухненски нож и се отправил към туристическите комплекси на крайбрежието", заявил източникът. Той добавил, че след нападението престъпникът изхвърлил ножа и мобилния си телефон в морето. Те били намерени и приложени към делото като основни веществени доказателства.

 

Споделяне

Още от Свят