Егоизмът на Костов и Стоянов създава проблем на Надежда

Предстоящите местни избори или ще затворят цикъла на загуби за СДС (парламентарни-президентски-местни) и ще доведат до превръщането на съюза във второстепенна партия с около 7-8% доверие, или ще бъдат повод синята партия да вдигне глава и да поиска властта. Около тази теза се обединиха не само политическите коментатори и журналистите, но и самите седесари още преди започването на предизборната кампания. Затова сините поне привидно пренебрегнаха различията помежду си в името на общата цел -спечелването на София - и застанаха зад лидера Надежда Михайлова, която заложи името си в кметската надпревара.

През последните дни нарастват шансовете на първия от двата варианта. И причината няма да е победата на Стоян Александров, Стефан Софиянски или друг претендент за кметския пост в столицата, а че Съюзът на демократичните сили за втори път след президентските избори може да се окаже в ситуация да играе сам срещу себе си.

Петър Стоянов, който има опит в опропастяването на смятани за спечелени предизборни кампании, май отново иска да си докаже, че не е забравил как става това, а бившият лидер Иван Костов услужливо му се притичва на помощ.

След като Стоянов бе цитиран от в. "168 часа" как ще измете от СДС всички боклуци - Иван Костов, Муравей Радев, Йордан Соколов, Екатерина Михайлова и почти цялата парламентарна група, и може да остави само Димитър Абаджиев ако слуша, Костов използва злободневната тема около назначаването на Бриго Аспарухов за премиерски съветник, за да попита бившия президент от страниците на в. "Сега" с кого точно смята да се обединява, след като Симеон и Софиянски вече открито са с генералското движение от БСП.

Медийната схватка, в който влязоха двамата загубили властта лидери не само измества общественото внимание от предизборната кампания на Надежда Михайлова, но дава поводи за поредните съмнения кой точно дърпа конците в синята пария. Въпросът "Има ли пилот в самолета" става все по-риторичен.

Сега Михайлова освен че ще трябва да се бори в една доста трудна предизборна кампания, ще трябва да тропне по масата и да потуши още в зародиш публичните дебати за лидерството, за бъдещето и въобще за всичко, свързано със СДС.

Макар преди време тя лично да обяви, че разговорите за партията не трябва да се водят по страниците на вестниците, а са вътрешнопартийни проблеми, от изказванията на Стоянов и Костов не личи да са я чули. И резултатът от техните действия пролича веднага -на третия ден от предизборната кампания на Надежда, вестниците осъмват със снимки и цитати на Костов, а не на кандидат - кмета.

Сигналите, че кризата в партията ще излезе от границите на партийния апарат, се появиха още на разширения Национален съвет в Пловдив. Тогава СДС произведе новината, че има две противоположни визии за бъдещето си - едната на бившия премиер, а другата на бившия президент. Сините активисти бурно аплодираха и двете.

Създаде се впечатлението обаче, че дебатът за дясно ще се отложи за след местните избори, а до тогава всички групи ще открият частния си интерес в общата цел - спечелване на кметския стол в София. Михайлова успя да заглуши съмненията за разнобой като обяви категорично, че въпросът за лидерството не стои в момента и че единствената тема за сините са местните избори.

Фактът обаче, че Иван Костов излезе от комфорта на така дълго пазеното мълчание и влезе в обиден дебат с Петър Стоянов, е много силен сигнал за опасност. И то опасност в няколко аспекта - първо, че в СДС не само че няма два центъра на властта, а няма нито един. Второ, че изборите - спечелени или загубени - няма да помогнат на партията да излезе от кризата. Трето, че кметската кампания рискува да бъде провалена отвътре.

Подобно привличане на вниманието към себе си, което демонстрираха Стоянов и Костов, в условията на силно конкурентна предизборна кампания, заставя Надежда Михайлова да отговаря на въпроси от типа кой от двамата подкрепя. И ако никой, то защо от всяка тема, дори и от Бриго Апсарухов, СДС успява да направи вътрешнопартиен проблем, а БСП се измъква без жертви.

Споделяне

Още от България