Ехуд Барак: Иран засега се е отказал от амбицията да създаде ядрено оръжие

Ехуд Барак

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че Иран се е отказал от амбицията си да създаде ядрено оръжие, но предупреди, че въпреки това страната му ще трябва да реши догодина дали да му нанесе военен удар, предаде Ройтерс.

Барак каза пред британския вестник "Дейли телеграф", че засега е избягната надвисналата криза, след като Иран реши да използва над една трета от обогатения си до средно ниво уран за цивилни цели. "Това решение дава възможност да се забави моментът на истината с осем до десет месеца", каза израелският министър на отбраната.

"Има поне три обяснения. Едното е, че публичните изявления за евентуална израелска или американска операция са възпрели опитите им да напреднат към създаване на ядрено оръжие. Може би обаче те изиграха дипломатически гамбит, за да печелят време и да предотвратят кулминация по този въпрос преди американските избори. А може би е начин да убедят Международната агенция за атомна енергия, че, ето, виждате ли, ние спазваме ангажиментите си".

Анализатори казват, че Иран има ниско обогатен уран, достатъчен за няколко ядрени бомби, ако бъде пречистен до по-високо ниво, но може би му трябват още няколко години, за да успее да сглоби ракета с ядрен заряд, отбелязва Ройтерс.

На въпрос на "Дейли телеграф" дали ако Иран не се бе отказал от стремежа да се сдобие с ядрено оръжие, кризата щеше да се разрази сега, Барак отвръща: "Вероятно да". Той обаче добавя, че според него Иран все още е решен да създаде ядрено оръжие.

"Всички ние сме на мнение, че иранците са решени да направят страната си ядрена сила. А ние сме решени да не допуснем подобно нещо и всички варианти са на масата. Казваме го сериозно и очакваме и другите да го казват сериозно. Това не засяга само нас, но за нас, по очевидни причини, иранската заплаха е много по-конкретна".

Израел има правото да действа сам, тъй като ние не можем да оставим някой друг, дори най-близкият ни и доверен съюзник, да взима решения за сигурността и бъдещето на Израел, подчертава Ехуд Барак пред "Дейли телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят