"Ей И Ес": Неверните обвинения на работодателите влошават бизнес климата

"Ей И Ес": Неверните обвинения на работодателите влошават бизнес климата

Собственикът на въглищната централа "Ей И Ес Гълъбово" изрази в сряда сериозна загриженост, заради продължаващата кампания на ръководителите на национално представените работодателски организации срещу енергийната мощност и опитите за създаване на нетърпимост към ТЕЦ-а, който е една най-големите и модерни мощности в България и и ключов за доставките на ток и за енергийната независимост на страната ни.

Според американския инвеститор, четиримата председатели на работодателските организации отправят напълно неверни обвинения към него, които не почиват на реални доказателства. Компанията отхвърля тези твърдение и допълва, че те са насочени към уронване на престижа на компанията и нанасяне на вреди на нейния бизнес  в България.

"Сериозно сме загрижени, че подобни преднамерени опити за дискредитиране на най-големия международен инвеститор в България влошават инвестиционния климат и поставят под въпрос неприкосновеността на договорните споразумения в страната", пише в изявление на ръководството на "Ей И ЕС – 3С Марица Изток 1", разпространено до медиите.  

Миналата седмица шефовете на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подадоха жалба срещу "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" пред националния омбудсман Мая Манолова. Те сториха това в качеството си на физически лица, позовавайки се дадената на обществения защитник възможност да се намесва в спорове между граждани и други частни субекти /търговци, граждански организации и отделни граждани/.

Четиримата написаха в жалбата си, че "отговорно твърдим, че те (двете електроцентрали) в постоянен и непрекъснат режим, с последователност, достойна за по-добри дела ни ограбват ежедневно, ежечасно и ежеминутно, като ни "измъкват” от джобовете по 14 лева на мегаватчас използвана електроенергия“. Те призовават за незабавно разследване и предприемане на мерки за пресичане на това нарушаване на правата на потребителите, "изразяващо се в открит и, на пръв поглед, узаконен грабеж“.

"Ние вярваме, че след като върху Вас легна бремето да се намесвате във всякакви правоотношения, незабавно ще насочите вниманието си към най-фрапиращите примери на узаконени кражби, неправомерни държани помощи и с нищо незаслужени привилегии, които не само бъркат дълбоко в джоба на индустрията като цяло, но и тровят личния живот и личния бюджет на българските граждани – скромни физически лица. Даваме си сметка, че подобни жалби, напълно основателно биха могли да отправят още над 6 милиона пълнолетни граждани – гласоподаватели и най-вече данъкопллатци. Те биха могли да се оплачат не само от "американските централи”, които им изземват непазарно по 450 млн. лв. годишно, но и от всевъзможни "ВЕИ-та” и "високоефективни производства” на електроенергия, които неуморно тършуват из джобовете им, така че надплатената сметка да премине 1.5 млрд. лв. годишно. Това биха били напълно резонни жалби, адресирани към Вас, и ние сме готови да Ви съдействаме, като съобщим на висок глас, че вече сме се обърнали към Вас с подобна молба“, се казва в писмото на работодателите.

Сега от "Ей И Ес" реагират на документа и освен, че отхвърлят твърденията на бизнес организациите и още веднъж потвърждават своя ангажимент за тясно сътрудничество с българските власти с цел подобряване на инвестиционния климат в страната.

Под натиска на работодателските организации в последно време се предприеха редица дълго отлагани енергийни реформи. Бизнесът атакува тежко в края на годината производителите и търговците на електроенергия, както и енергийния министър заради драстично поскъпналата електроенергия на свободния пазар. Според тях вина за това имат и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от централите на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" на преференциални цени.

Данните на Българската независима енергийна борса обаче посочват, че цената на електроенергията в началото на 2018 г. е намаляла с 20 процента спрямо година по-рано. През първото тримесечие на миналата година средната цена е била 83.04 лв. за мегаватачас, а сегашното – 66.34 лв.

Споделяне

Още от Бизнес