ЕИБ отпусна 40 млн. евро за модернизацията на летище "София"

Заемът е обезпечен от механизма "Свързана Европа" на ЕК

ЕИБ отпусна 40 млн. евро за модернизацията на летище "София"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпусна заем от 40 млн. евро на "Соф Кънект" - концесионер на летище "София". Кредитът е обзепечен от механизма "Свързана Европа" на Европейската комисия, съобщиха от ЕИБ.

Това е част от общо 240 млн. евро заемни средства, които концесионерът ще инвестира в модернизацията на столичния аеропорт. Още толкова средства обеща да вложи инвестиционния фонд "Меридиам", който държи 99% от капитала на "Соф Кънект". Останалият 1% е собственост на "Щрабаг".

Финансирането от ЕИБ ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност по най-новите стандарти на летище "София". Проектът ще подобри още ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност и ще гарантира най-съвременна защита на околната среда, се казва в съобщението на ЕИБ.

Летище "София" е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T) в регион на сближаване. То е сред най-натоварените на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, което удвои броя на пътниците между 2013 и 2019 г.

България възложи 35-годишен концесионен договор за развитието, модернизирането, поддръжката, управлението и експлоатацията на летището на "Соф Кънект" през пролетта на тази година.

От ЕИБ посочват, че заемът изцяло е в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, одобрена през ноември 2020 г. Пътната карта изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции, предназначени за увеличаване на капацитета на летища, като вместо това залага на инвестиции за подобряване на съществуващия капацитет, включително безопасността, сигурността, модернизация и декарбонизацията.

"ЕИБ с удоволствие подкрепя този проект, който бе обезпечен от Механизма за свързване на Европа и е част от Трансевропейската транспортна мрежа, чиято цел е преодоляване на транспортните несъответствия и укрепване на социалното, икономическото и териториалното сближаване в Европейския съюз", казва Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

"Модернизацията на летището ще бъде от полза както за българските граждани, така и за служителите, партньорите и пътниците на летището. Окуражително е да има летища, които инвестират в подобрения, свързани с екологията, здравето и безопасността. Имаме нужда от това, ако искаме да направим въздушния транспорт устойчив, интелигентен и гъвкав. Съчетаването на средства от ЕИБ и Механизма за свързване на Европа означава, че можем да увеличим максимално въздействието на нашите инвестиции за постигането на тази цел", коментира Адина Валеан, еврокомисар по транспорта.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?