ЕИБ ще гарантира съфинансирането на големите инфраструктурни обекти

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще участва със 700 млн. евро в националното съфинансиране на седемте български оперативни програми, съобщиха в четвъртък от Министерския съвет. На редовното си заседание кабинетът одобри проект, според който ЕИБ ще подпомогне осигуряването на финансови средства за програмите “Транспорт”, “Регионално развитие”, “Околна среда”, “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, “Развитие на човешките ресурси”, “Административен капацитет” и “Техническа помощ”.

Средствата ще постъпват в централния бюджет, уточняват от правителствената пресслужба, а срокът на действие ще е 25 години, със седемгодишен гратисен период. Според споразумението минималната сума, която страната ни ще усвои, е 600 млн. евро, защото парите ще са разпределени максимум в 20 транша, а всеки от траншовете ще е най-малко от 30 млн. евро. Парите ще се отпускат централизирано и ще са насочени приоритетно към големите инфраструктурни проекти по оперативните програми “Транспорт” и “Околна среда”.

С предоставянето на заема ЕИБ става съфинансираща структура заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която участва във фонд “Флаг”, и са насочени към големите инфраструктурни проекти, уточни заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски.

Фонд “Флаг” е насочен основно към по-малките проекти, с които общините ще кандидатстват за финансиране по оперативните програми “Регионално развитие” и Програмата за развитие на селските региони, поясни заместник-министър Михайлевски. Държавата е поела осигуряването до 30 на сто от парите във фонда, а останалите 70 на сто ще са синдикиран заем от ЕВБР и привлечени средства от други търговски банки. Бюджетът му за тази година е 30 млн. лв.

През следващия месец ще сме готови да пуснем конкурсите по оперативна програма “Регионално развитие”, чието одобрение от Европейската комисия се очаква още през следващата седмица, каза зам.-министър Димчо Михалевски. Той поясни, че управителният съвет на фонд “Флаг” е одобрил в четвъртък избора на консултант за написване на наръчниците с условията за кандидатстване за финансиране.

 

Споделяне

Още от Бизнес