ЕИБ ще отпуска до 700 млн. евро годишно на България за инфраструктурни проекти

Европейската  инвестиционна банка (ЕИБ) ще отпуска между 500 и 700 млн. евро годишно на България през периода до 2013 г., съобщи в четвъртък в Брюксел президентът на ЕИБ Филип Мейстад, правейки равносметка на работата на банката през 2006 г. 

Заемите ще са за подобряване на инфраструктурата, за опазване на околната среда, за прилагане на национална програма за публично-частно партньорство, за техническа подкрепа и експертиза по проекти, свързани с кохезионния и структурните фондове на  ЕС.

През октомври 2006 г. Филип Мейстад и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха меморандум за разбирателство и ЕИБ  даде "зелена светлина" на меморандума дни, след като България стана член на ЕС. Именно по силата на този документ страната ни може да разчита на заемния ресурс от 500-700 млн. евро годишно до 2013 г., когато ще бъде приета новата финансова рамка на ЕС.

Заради привлекателността на по-ниските заплати в България, наличието на добре подготвена работна ръка и сигурността, свързана с приемането на страната в Европейския съюз, равнището на чуждите инвестиции остава високо и оказва подкрепа на общия икономически растеж, бе отбелязано на презентацията на банката в четвъртък. Освен с преките заемите на ЕИБ, засилващите се инвестиции и пазарът на средни и малки предприятия, който се развива бурно, ще се  подкрепят и чрез фондове на банката, преминаващи през национални кредитни институции.

Миналата година ЕИБ е отпуснала заеми на обща сума 45,8 млрд. евро. От тях 39,8 млрд. евро,  са били предоставени на страни членки на ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?