Ейми Кони Барет обещава справедлив подход като върховен съдия, демократите не й вярват

Ейми Кони Барет и Доналд Тръмп

Номинираната за член на Върховния съд на САЩ Ейми Кони Барет представи подхода си към правото като консервативен и справедлив в началото на изслушванията за своето одобрение, а демократите я описаха като заплаха за американската здравноосигурителна система в условията на пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Барет представи възгледи, които бяха в противоречие с тези на покойната либерална върховна съдийка Рут Бейдър Гинсбърг, за чието място тя беше номинирана от президента Доналд Тръмп.

"Съдилищата не са предназначени да решават всеки проблем или да поправят всяка неправда в нашия обществен живот", заяви Барет.

Американците "заслужават независим Върховен съд, който тълкува нашата Конституция и закони така, както са написани", каза тя пред съдебната комисия на Сената.

Сенатът, в който мнозинство имат републиканците, се стреми Барет да бъде бързо одобрена преди изборите на 3 ноември.

Съдебната комисия насрочи гласуване за четвъртък, когато е последният ден от изслушванията, започнали вчера. Очаква се кандидатурата на Барет да бъде внесена за гласуване на това заседание и после да бъде отложена за седмица.

Ако това стане, както се очаква, комисията ще гласува за одобряване на нейната кандидатура на 22 октомври, след което трябва да има окончателно гласуване за одобряването ѝ от Сената в седмицата, започваща на 26 октомври.

Сенаторката Камала Харис, която е кандидат за вицепрезидент на САЩ от Демократическата партия, предупреди, че кандидатурата на Барет застрашава всичко, за което се е борила Гинсбърг. Според Харис има опасност не само за здравеопазването, но и за избирателните права, правата на работниците, правото на аборт и самата идея за правосъдие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят