ЕК: 90 на сто от ромите в България напускат училище преждевременно

Около 90 на сто от ромите в България, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия напускат училище, без да са завършили своето образование, съобщи Европейската комисия.

В някои държави половината деца от ромски произход остават изолирани, се допълва в съобщението. Предоставянето на възможност за качествено образование не е само въпрос на човешки права, коментира в навечерието на утрешния Европейски ромски съвет еврокомисарят Андрула Василиу, цитиран от БТА.

 

Според нея обучението е единственият изход от бедността и изключването на милиони роми.

 

ЕК отбелязва, че от 2011 г. за ученето на ромите е осигурено финансиране чрез Европейския обществен фонд. За 2013-2014 г. ЕК е предоставила един милион евро по програмата за обучение на ромите родители, които да разберат защо децата им, особено момичетата, трябва да останат в училище.

 

Утре предстои да бъде оценено доколко националните стратегии за приобщаване на ромите спомагат за подобряването на живота на най-голямата малцинствена общност в ЕС.

 

Предвижда се на утрешната среща да говорят и председателят на ЕК Жозе Барозу, румънският президент Траян Бъсеску, вицепремиерът Зинаида Златанова и министри от държави от ЕС.

 

Сред участниците от неправителствения сектор е председателят на фондацията "Отворено общество" Джордж Сорос.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?