ЕК: Африканската чума по свинете може да се разпространи в цяла Румъния

ЕК: Африканската чума по свинете може да се разпространи в цяла Румъния

Африканската чума по свинете, която вече е засегнала 17 окръга в Румъния, може да се разпространи скоро на цялата територия на страната, съобщи румънският информационен сайт Зиаре, като се позовава на документ на Европейската комисия.

На пръстите на едната ръка се броят окръзите, в които поне засега, няма риск от епидемия, отбелязва сайтът.

Карта на ЕК, която представя начина на разпространение на болестта в Европа, показва ясно, че рисковата зона покрива вече почти цялата територия на страната. Картата също така показва, че африканската чума по свинете се е развила най-агресивно в Румъния сред страните от ЕС, отбелязва Зиаре.

По данни на Националната санитарно-ветеринарна служба 361 132 животни са умрели или са били умъртвени превантивно в опит да се спре разпространението на болестта. Над 7000 фермери, останали без животни, получиха обезщетения в размер на повече от 44 милиона евро.

В първоначалния етап голяма част от тази сума бе изплатена от държавния бюджет, а властите в Букурещ ще опитат да си възстановят средствата от Европейската комисия. Редица европейски представители заявиха, че обезщетения ще се отпускат, само ако властите докажат, че са изпълнили задълженията си за превенция на разпространението на болестта.
От докладите на ЕК за минали години става ясно, че румънските власти не са направили всичко необходимо, за да обуздаят африканската чума по свинете, отбелязва Зиаре.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?