ЕК: Австралийският подход към миграцията не е пример за ЕС

Себастиан Курц

Подходът, използван от Австралия към мигрантите, не е пример за Европейския съюз, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Австралия не е пример за нас, европейската политика за убежището и миграцията е изцяло съобразена с международното право, което изключва отблъскването, и това няма да се промени, допълни говорителят. Имаме много ясно виждане кои решения в тази област могат да служат за пример и политиката на Австралия не е сред тях, посочи той.

По последни данни на ЕК досега едва 18 сирийци са върнати от Гърция в Турция по споразумението между ЕС и Анкара в областта на миграцията. Комисията отбеляза, че върнатите обратно сирийци не са подали молби за убежище в Гърция.

В отговор на въпрос говорител на ЕК посочи, че няма информация за прекратяване на споразумението за реадмисия ЕС-Турция. Процедурно всички изисквания за пълното прилагане на споразумението са налице. Трябва да видим пълното приложение на споразумението, за да бъде отчетен напредък в процеса за отпадане на визите за турските граждани, допълни говорителят.

В неделя външният министър на Австрия Себастиан Курц предложи в интервю плавателните съдове с мигранти в Средиземно море да бъдат прехващани по примера на Австралия. Според министъра мигрантите следва да бъдат връщани обратно или интернирани на острови.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?