ЕК бе упълномощена да води преговорите с Лондон

Мишел Барние

Европейската комисия бе официално упълномощена в понеделник от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон по повод отделянето на Великобритания.


Първата част на преговорите ще засяга три основни области - защита на статута и правата на гражданите на ЕС на британска земя, и на британските граждани в Европа; постигане на споразумение по финансовите задължения на Лондон; определяне на новите външни граници на ЕС, включително предвид въпроса със Северна Ирландия и целта за избягване на нова физическа граница с Ирландия.

ЕК отново заяви днес, че ще преговаря при пълна прозрачност с британските власти и посочи сайт, на който ще бъдат помествани документите, изпращани до общностните институции и националните власти. Тези документи включват преговорни позиции и преговорни текстове.

 

Комисията уточнява, че преговорите ще започнат, веднага щом Лондон е готов. Очаква се началото на преговорите да бъде непосредствено след британските предсрочни парламентарни избори в началото на юни. Главен преговарящ от името на ЕС е бившият френски министър и еврокомисар Мишел Барние.


"Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни", каза Барние.

Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни.

Барние заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Великобритания ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите за Брекзит може да се провалят, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?