ЕК бе упълномощена да води преговорите с Лондон

Мишел Барние

Европейската комисия бе официално упълномощена в понеделник от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон по повод отделянето на Великобритания.


Първата част на преговорите ще засяга три основни области - защита на статута и правата на гражданите на ЕС на британска земя, и на британските граждани в Европа; постигане на споразумение по финансовите задължения на Лондон; определяне на новите външни граници на ЕС, включително предвид въпроса със Северна Ирландия и целта за избягване на нова физическа граница с Ирландия.

ЕК отново заяви днес, че ще преговаря при пълна прозрачност с британските власти и посочи сайт, на който ще бъдат помествани документите, изпращани до общностните институции и националните власти. Тези документи включват преговорни позиции и преговорни текстове.

 

Комисията уточнява, че преговорите ще започнат, веднага щом Лондон е готов. Очаква се началото на преговорите да бъде непосредствено след британските предсрочни парламентарни избори в началото на юни. Главен преговарящ от името на ЕС е бившият френски министър и еврокомисар Мишел Барние.


"Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни", каза Барние.

Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни.

Барние заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Великобритания ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите за Брекзит може да се провалят, предаде Ройтерс.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа