ЕК: Борбата с наркотиците без никакъв резултат

През последните десет години световните усилия за борба с трафика и употребата на наркотици не са дали никакъв резултат. Заключението се съдържа в доклад на Европейската комисия, изготвен по поръчка на еврокомисаря по правосъдието Жак Баро, предаде Франс прес в сряда.

"Нито един елемент не показва, че проблемът с наркотиците на световно ниво е намалял в периода 1998 - 2007 г.", се посочва в документа. Въпреки затягането на мерките и наказанията срещу производителите и трафикантите, от 1998 г насам цените на наркотиците са паднали с между 10 и 30 процента, което е направило наркотичните вещества по-привлекателни.

Докладът е публикуван в навечерието на откриващата се в сряда във Виена 52-а сесия на Комисията по наркотичните вещества на ООН, обединяваща 53 страни. Форумът ще се състои на ниво вътрешни министри и директори на националните служби за борба с трафика на наркотици. Ще бъде направена равносметка на 10-те години на световна политика срещу трафика и употребата на наркотици, подета от Общото събрание на ООН през 1998 година.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?