ЕК: България и Румъния са напълно готови за Шенген

ЕК: България и Румъния са напълно готови за Шенген

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че България и Румъния са напълно готови за Шенген и се надява Съветът на ЕС скоро да постигне единодушие и те да бъдат приети в зоната за свободно пътуване. Тя коментира темата в Европейския парламент при разискванията на три доклада, свързани с промените в управлението на Шенген.

 

Източноевропейски евродепутати също посочиха в изказванията си, че приемането на България и Румъния се бави, въпреки изпълнените изисквания.

 

Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) коментира, цитирана от БТА, че Шенген е зона на доверие и призова да бъде сложен край на двойните стандарти по въпроса с приема на двете държави. Надявам се, че решението няма да бъде отлагано много допълнително, защото така може да бъде подхранен евроскептицизмът, добави тя.

 

Петру Лухан (ЕНП, Румъния) определи отлагането на разширяването на Шенген като обидно и призова всички в ЕС да вземат мерки тази несправедливост да бъде прекратена.

 

Йон Енчу (социалисти и демократи - С&Д, Румъния) предупреди, че предстои да предложи нови правила за оценка на членството и готовността за прием в Шенген. По неговите думи досегашните две системи на оценка на държавите от Шенген и онези, кандидатстващи за присъединяване, са довели до "безумни резултати" по повод България и Румъния, които макар да предоставят най-добрите условия за охрана на границите в целия ЕС, получават отказ за достъп.

 

Ренате Вебер (АЛДЕ, Румъния) допълни, че популисткият подход е повлиял на темата за Шенген.

 

Лоренцо Фонтана ("Европа за свобода и демокрация", Италия) изрази мнение, че т. нар. социални туристи злоупотребяват с правото на свободно движение и посочи, че Шенген работи, само ако границите могат да бъдат възстановявани и нарушителите могат да бъдат експулсирани. Според Корнелия Ернст (група на Европейската левица - Северна зелена левица), ако тези условия бъдат изпълнени, мигрантите могат да бъдат превърнати в жертви.

 

По мнението на Петер ван Дален (Европейски консерватори и реформатори, Холандия), Шенген е улеснил живота на трафикантите,тъй като премахването на граничните проверки едновременно е помогнало на търговията, но е насърчило и организираната престъпност. Постоянната отвореност на границите е неприемлива, добави той. Според неговата сънародница Ауке Жистран (независима), неудобствата от Шенгенското пространство са много повече от предимствата. По нейните думи Шенген е пример за Европа "извън контрол".

 

Джерард Бътън ("Европа за свобода и демокрация", Великобритания) определи Шенген като бедствие за нормалните хора и огромен социален проблем. Това пространство може да работи само между държави със сходно икономическо и културно развитие, коментира той. Думите му получиха репликите на евродепутат от Унгария, че Великобритания има значителен проблем с имигрантите, без да е част от Шенген.

 

Силви Гийом (С&Д, Франция) заяви, че държавите, които се оплакват от т.нар. социален туризъм, нямат доказателства, но се поддават на националистически настроения. Въпросът не трябва да бъде разглеждан през призмата на политическите интереси, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа