ЕК: България има всички основания да постави своите искания по сделката ЕС-Турция

Митов поиска от Могерини европейска помощ и за България

ЕК: България има всички основания да постави своите искания по сделката ЕС-Турция

България има всички основания да постави своите искания по съдържанието на договаряното споразумение между ЕС и Турция. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас по повод писмото на премиера Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск

"По-добре е да изчакаме заседанието да се състои, отколкото предварително да коментираме поставените искания", добави Скинас.

България официално се обяви срещу планираната отмяна на визите за граждани на Турция, което е ключов елемент от споразумението с Анкара по бежанската криза. Освен това настоява да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

Скинас заяви още, цитиран от БТА, че засега не става дума за окончателно споразумение, а са очертани параметрите на бъдещо споразумение с Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи мандат и от него зависи да се премине от предварително към окончателно споразумение в края на тази седмица, допълни той.

В същото време външният министър Данаил Митов поиска и от върховния представител на ЕС Федерика Могерини оказването на подкрепа от страна на ЕС на държавите на първа линия, сред които е и България, както и предприемане на спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци.

Двамата разговаряха в Брюксел преди началото на редовното заседание на Съвет "Външни работи", съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Първият дипломат на страната ни още веднъж представи българските позиции по темата, изложени в писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с преговорите по споразумението ЕС-Турция, което се очаква да бъде финализирано на предстоящата тази седмица среща на върха.

От своя страна върховният представител каза, че като непосредствен съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и нейното мнение се отчита на всеки етап от процеса на взимане на решение.

Споразумението между ЕС и Турция все още не е одобрено напълно, като се очаква то да е основна тема на предстоящата в края на седмицата среща на върха на ЕС.

Според неофициална информация обаче част от страните членки имат забележки по отношение на някои от основните му пунктове, осигуряващи значителни отстъпки за Турция.

Анкара очаква финансова помощ от 6 млрд. евро, за да задържи мигрантския поток на своя територия, както и падане на визите и придвижване на преговорите за членството ѝ в ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България