ЕК: България не може да влезе в еврозоната заради жизнения стандарт

Кабинетът ще се стреми към ускорено включване поне в предверието на валутния съюз

ЕК: България не може да влезе в еврозоната заради жизнения стандарт

Основните пречки пред присъединяването на България към еврозоната са ниските доходи, изоставането на икономиката, жизнения стандарт и цените или т. нар. реална конвергенция.

Това стана ясно от изявленията на зам.-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис, който в петък е на посещение в България. Същото твърди и финансовият министър Владислав Горанов.

"България се справя доста добре по отношение на номиналните критерии за членство в еврозоната. Но това, което е важно, е устойчивостта на тези показатели, реалната конвергенция и преодоляването на структурните дисбаланси", посочи Домбровскис. Той добави, че комисията подкрепя усилията на България за присъединяване към валутния съюз.

"2.9 % е ръстът на икономиката на България за последната година, което е доста над средното ниво за ЕС, а прогнозата за следващата година също е висока. Вие изцяло спазвате условията на договора за стабилност – 26-27 % ръст от БВП спрямо средния за ЕС, който е 85 %. Ускорението, което България е набрала, е много добро, защото ще доведе до повишаване на стандарта на живот, работната заплата и пенсиите", посочи зам.-председателят на ЕК.

България отговаря на формалните критерии

Формалните критерии за членство в еврозоната, записани в договорите за ЕС, са ниско равнище на публичен дълг (под 60% от БВП), нисък бюджетен дефицит (под 3% от БВП), ниска инфлация, ниски дългосрочни лихвени проценти и поне двугодишен успешен престой във Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), където курсът на националната валута не трябва да се отклонява от този на еврото с повече от 15%. На всеки две години Европейската централна банка (ЕЦБ) изготвя доклад за готовността за присъединяване на всяка държава извън еврозоната, т. нар. конвергентни доклади.

От тях се вижда, че в годините на икономическия бум България не изпълняваше критерия за инфлация, но след икономическата криза страната вече отговаря на всички числови критерии за членство, както става ясно и от последните конвергентни доклади за 2014 г. и 2016 г.

Въпреки това обаче европейските лидери и ЕЦБ не желаят да придвижат интеграцията на България с политическия аргумент, че след кризите с Гърция и Италия валутният съюз не може да приема неподготвени държави.

"Само желанието от наша страна за присъединяване към еврозоната не е достатъчно. Резервите на нашите партньори са били винаги по отношение на реалната конвергенция – критерий, по който ние все още сме далеч, въпреки че сме напреднали през последните години. Повечето държави, които се присъединиха към еврозоната в последните години, са го направили при съотношение на БВП на глава от населението към средния за Европа, някъде около 70 %, а ние, за съжаление, сме някъде на около 48 % - 49 %", обясни министър Владислав Горанов. В началото на годината той направи оценка, че до момента България е извървяла едва 20% от пътя си към еврозоната.

Според министъра, когато е започвал мандата си в края на 2014 г., европейските лидери дори не са поискали да говорят с България на тази тема, докато в момента поне се водят разговори.

Горанов: Влизането в ERM II би било справедлива оценка за България

Подобно на Домбровскис Горанов също е на мнение, че към еврозоната не трябва да се присъединяват държави, които не са готови, защото финансовата криза е показала слабостта на подобни страни, които са приети по политически критерии.

Той обаче заяви, че България ще настоява за ускорено присъединяване поне към предверието на еврозоната – ERM II. "Имаме да извървим още много път към еврозоната, но присъединяването към ERM II би било добра оценка за усилията на българското общество”, заяви Горанов пред Домбровскис.

Владислав Горанов намекна, че напредъкът на България трябва да се отчита справедливо в сравнителен план, защото иначе се губи стимулът за реформи, което има своята политическа цена.

"По време на дебата с ЕК за дисбалансите изразихме принципната ни позиция, че ако се мери с еднакъв аршин, някои от дисбалансите, които се очертават пред нашата икономика, могат с много по-голяма и по-категорична сила да важат за други държави членки, както и че ако не се отчита напредъкът, се губят стимулите", каза Горанов.

Министърът коментира още, че при новите реалности пред ЕС, като отговор на Брекзит, би трябвало да се анализира въпросът за по-бързата консолидация на държавите, но това не трябва да е за сметка на тези, които още не са готови за еврозоната. Той каза, че само номиналните критерии за членство не са достатъчни – тях вече от 2-3 г. нашата страна ги изпълнява, а трябва да се води дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света.

"Неустоимото предложение" не важи за България

Преди седмица еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че ще направи "неустоимо предложение" към държавите извън валутния съюз.

"Ще се опитаме да създадем рамка, която е достатъчно привлекателна, или както казват във филмите - "предложение, което не може да се откаже", каза тогава еврокомисарят. У нас изказването му създаде очакване, че Брюксел е станал по-благоразположен политически към придвижването към членство в еврозоната на държави като България.

Преди два дни обаче се оказа, че изявлението на Московиси е по-скоро метафора за България и било адресирано към страни, които са напреднали икономически, но не желаят да влизат в еврозоната. Разбра се, че Московиси е имал предвид вземането на мерки, които да направят еврозоната по-устойчива и по-стабилна и в този смисъл – много по-привлекателна за държавите извън нея.

"Усилията на ЕК са в посока укрепване на еврозоната, в този смисъл, метафората от последните дни за "неустоимото предложение" към държавите, извън еврозоната, е по-скоро за привличане на тези държави, които със сигурност отговарят на всички критерии за членство, но самите те не бързат и нямат желание да се присъединяват към еврозоната, а нашият случай не е точно този. За нас "неустоимото предложение" се оказа дългосрочна цел", посочи Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес