ЕК: България трябва да ускори борбата с корупцията

Брюксел следи и ще оцени новия антикорупционен закон

Сн.: БГНЕС

Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, коментира говорител на Европейската комисия в четвъртък. В последния доклад от ноември миналата година по механизма ЕК отново призова България да ускори борбата с корупцията, отправихме много ясни препоръки, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той посочи още, че законодателният процес по този въпрос е в ход и ЕК ще проследи приетите промени. След това ще оценим напредъка към края на годината, каза говорител.

Той добави, че въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата на ЕК с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка.

Говорителят на ЕК, чието име не е посочено, е коментирал в Брюксел наложеното от президента Румен Радев вето върху антикорупционния закон.

Поредните коментари за корупцията у нас идват в началото на българското ротационно председателство на Съвета на ЕС. Страната ни беше представена от европейските медии основно с ендемичната корупция.

Според британския вестник "Гардиън" облаци от корупция са надвиснали над България, а според Франс прес България е най-тежкият нарушител на свободата на словото в ЕС.

На този фон парламентът предстои да разгледа отново антикорупционния закон, който е остро критикуван както от БСП, така и от опозицията в дясно.

Според президента Радев и БСП законът отваря възможност за възможни злоупотреби със СРС-та и нарушение на човешки права. Радев се обявява и срещу липсата на защита за авторите на корупционни скандали и предвидените възможности за липса на съдебен контрол върху действията на новата комисия.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов от своя страна предупреди, че законът по-скоро води до върховенство на беззаконието и не отговаря на необходимостта от основни реформи в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа