ЕК чака подробни доказателства за щетите от блокадата на границата

ЕК чака подробни доказателства за щетите от блокадата на границата

Европейската комисия e поискала точна оценка на щетите за българската икономика вследствие протестите на гръцките фермери, съобщи в петък Министерството на външните работи (МВнР).

За предварителна оценка на икономическите последици от блокадите на границата между Гърция и България през 2010 г., ЕК е поискала от българската страна да представи възможно най-точна и пълна информация, която да обхваща няколко въпроса.

За да бъде съставена тази информация, към всички български фирми, претърпели загуби от блокадите, е отправена покана да предоставят в ресорните министерства до 3 февруари данни за претърпените щети с всички необходими доказателства. По възможност внесените материали е добре да бъдат написани на английски език.

В тях трябва да бъдат посочени началото и продължителността на проблемите, с които са се сблюскали фирмите, с блокадата на кои гранични пунктове са свързани те, кои

други транспортни центрове (като пристанища) са били блокирани по същото време.

От министерството посочват, че би било добре да бъда представена и карта на споменатите в материалите населени места.

Освен това трябва да бъде отбелязано дали е било възможно отклонение на трафика по други маршрути, статистически преглед на видовете продукти, които не могат да бъдат транспортирани от и за България като пряк резултат от блокадата, статистическа оценка на икономическите загуби и пропуснати ползи, причинени от спада в трансграничната търговия като директен резултат от блокадите, в сравнение със същия период на 2008 г. и 2009 г.

Документите следва да съдържат също статистическа оценка на въздействието не само върху директния стокообмен от България за Гърция и от Гърция за България, но също и към друг член на ЕС или трети държави (например България-Италия през Гърция), като

пряк резултат от блокадата.

Ако е възможно, документите трябва да съдържат оценка на икономическото въздействие на блокадите по икономически сектори (въздействие върху търговията, туризма, земеделието, фирми за превоз).

В петък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че правителството ще реши най-вероятно идната сряда дали да съди, или не Гърция заради блокадата на гръцките земеделци. Ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че подадените до момента сигнали от фирми в министерството на икономиката за загубите от блокирането на българо-гръцката граница възлизат на 2 милиона лева. Изчислените по статистически методи щети от нереализиран стокообмен възлизат на около 40 млн. евро.

Трайков каза, че с Брюксел вече са проведен консултации за стратиране на съдебен иск срещу Гърция пред Европейския съд в Люксембург. За делото от първостепенна важност е представянето на доказателства от фирмите за претърпени щети и пропуснати ползи, подчерта министър Трайков и призова браншовите организации да съберат бързо и да обобщят информацията за натрупаните загуби, както е да представят доказателства за тях.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?