ЕК чака заявки за запазени национални продукти от България и Румъния

ЕК чака заявки за запазени национални продукти от България и Румъния

Европейската комисия чака от България и Румъния предложенията им за запазване на наименования на традиционни национални продукти, заяви за БТА говорител на комисията.

На редовния  всекидневен брифинг във вторник бе съобщено, че още

три известни национални  продукта - вид ориз от Италия, специална подправка от Испания и вид хляб от Чехия, са добавени към списъка на ЕС за  "запазени марки за произход" и за "названия от защитени географски райони". Този списък до момента включва около 800 продукта от всички 27 страни в ЕС.

България и Румъния още не са ни уведомили официално кои техни традиционни продукти биха искали да бъдат включени в тази списък. Срокове няма, но като се има предвид, че от внасяне на предложение до одобрението да бъде включено в списъка за запазени марки и названия минават около две години, по-добре е това да стане по-бързо, каза говорителят.

Междувременно Българската асоциация за бизнес и туристическа информация (БАБТИ) организира кампания за избор на символ, с който страната да бъде разпознавана и популяризирана в Европа и в света. Всеки може да даде своето предложение за символ в три категории, представени в интернет портала www.infobulgaria.info.

Трите категории са: природни забележителности, културно-исторически паметници, традиционни храни и напитки. Целта на кампанията е да изберем символи, “с които се гордеем, че сме българи и в подкрепа на нашата идентичност”, съобщават организаторите.  

“Избраните символи ще станат визитната картичка на България пред Европа и света и ще се включат в рекламни кампании на държавата ни на международни форуми за утвърждаване на успешния ѝ имидж”, се посочва на сайта на кампанията, илюстрирана с първите предложени символи – червена роза, мартеница, кукер, кирилицата.

До 31 август може да гласувате за предварителен избор на символ. От края на септември започва същинското гласуване, при което ще бъде избирано между вече селектираните и утвърдени предложения.

Кампанията "Българските символи" е подкрепена от министър-председателя Сергей Станишев, от кмета на София Бойко Борисов и от министерството на външните работи, отбелязват от БАБТИ.

Споделяне

Още от България