ЕК даде зелена светлина за още компенсации за ІІІ и ІV блок

ЕК даде зелена светлина за още компенсации за ІІІ и ІV блок

Европейската комисия предложи официално на България да бъдат отпуснати допълнителни компенсации от 300 млн. евро заради затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" като със средствата ще се продължи финансирането на програмата за демонтаж на първите четири реактора на централата и на проекти за енергийна ефективност в периода 2010 - 2013 г. Все още обаче не е ясно откъде ще бъдат осигурени парите.

Говорителят на комисията по въпросите на енергетиката Феран Тараделас уточни във вторник, че отпускането на компенсациите трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент и от Европейския съвет.

"Това, което е направено, е да се създаде правна рамка за отпускането на тези средства, то обаче ще зависи от бюджетните органи на ЕС, които ще вземат крайното решение дали и кога парите да бъдат дадени", заяви Тараделас, цитиран от БНР.

Ако допълнителните средства бъдат одобрени, България ще получи помощи до 2013 година, както Литва и Словакия, които изведоха от експлоатация на централите "Игналина" и "Бохунице".

"Тази инвестиция изразява желанието България да се интегрира напълно в общия европейски енергиен пазар. Смятам че това е важна проява на европейска солидарност и на решимостта ни да третираме еднакво всички държави членки", заяви председателят на ЕК Жозе Барозу.

Ако не бъде прието предложението на ЕК, изплащането на компенсации за затварянето на реакторите ще приключи в края на тази година. Общият им размер е 550 милиона евро.

Министърът на външните работи Румяна Желева коментира, че предложението на ЕК е "дошло в отговор на настоятелно поставеното искане от българска страна" и благодари на ЕК за бързата и професионална работа и за доброто сътрудничество с българските институции.

Отпускането на нови средства обаче трябва да бъдат заложени допълнително в бюджета на Европейския съюз. Българският енергиен министър Трайчо Трайков наскоро също посочи, че не е ясно откъде точно ще дойдат тези пари. Според него единствената възможност е Европейският фонд за възстановяване на икономиката.

Преди дни еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева коментира, че ако получаването на средствата не стане в момента, "влизаме в разговорите за новата финансова рамка и нещата биха били по – трудни".

Официалното искане за отпускането на допълнителните компенсации бе отправено от бившия премиер Сергей Станишев през март т.г., след като в продължение на две години заявката бе подгрявана от разговори с различни представители на ЕК и българските управляващи смятаха, че размерът на допълнителното обезщетение за преждевременно затворените, въпреки модернизацията им, ІІІ и ІV блок трябва да е между 500 млн. евро и 1 млрд. евро.

Чак тази пролет обаче Барозу заяви, че подкрепя молбата за допълнителни компенсации в размер на 300-400 млн. евро, но в последствие от ЕК уточниха, че решението трябва да дойде от всички страни-членки и да получи одобрението на Европейския парламент. Подкрепа за българското искане бе дадена от някои страни-членки, но до момента няма предложение за бюджетно решение.

Споделяне

Още от Бизнес