ЕК: Държави от ЕС ограничават наемането на българи и румънци без аргументи

Европейската комисия намира за неубедителни аргументите на някои от страните в ЕС, които решиха да запазят ограниченията за наемането на българи и румънци до 1 януари 2014 година.  Комисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви пред журналисти, че не е "съвсем доволен" от някои от получените уведомителни писма, съобщава БТА в кореспонденция от Брюксел.

Според процедурата страните, които решиха да запазят ограниченията, трябваше да уведомят за това комисията до 31 декември 2011 г., като към писмата им следваше да бъдат прикрепени мотиви и анализи, доказващи, че отварянето на трудовите им пазари сега би създало заплаха за националната им икономика. Девет държави решиха да запазят ограничителния режим, а единствено Италия го отмени.

Ще трябва да помоля някои от тези страни да погледнат по-сериозно на въпроса, посочи Андор. Той добави, че ще поиска някои от деветте държави да изпратят по-добри анализи или да променят решението си. Ще поискам някои от тях да променят решението си, заяви еврокомисарят преди началото на заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

В заседанието участва министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?