ЕК: Държавите в ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

ЕК: Държавите в ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби със спасени мигранти, заяви в четвъртък говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че международното право задължава екипажите на плавателните съдове да се притичат на помощ при бедствие. По неговите думи спасителите в подобен случай трябва да се съобразяват с разпорежданията на държавата, към която са се насочили, за да оставят на брега корабокрушенците.

Говорителят направи тези коментари в отговор на въпроси, свързани с кораба "Сий-уоч 3", който бе в Средиземно море 14 дни на котва с десетки спасени мигранти край бреговете на Либия. Корабът вчера навлезе в италиански териториални води край остров Лампедуза, въпреки че италианските власти бяха издали забрана за това. Корабът качи на 12 юни на борда 53 мигранти, а по-късно Италия се съгласи да приеме само 11 от тях.

ЕК днес уточни, че се опитва да посредничи за намирането на държава от ЕС, която да приюти мигрантите от "Сий-уоч 3". Засега нито една европейска страна не е изразила открито готовност да приеме бедстващите чужденци.

В четвъртък италианският министър-председател Джузепе Конте изрази възмущение от решението на капитана на хуманитарен кораб със спасени мигранти да навлезе във водите на Италия въпреки забраната на властите, предаде Ройтерс.

"Поведението на капитана е безотговорно и възмутително, италианското правителство е ядосано от явното нарушение на законите на страната, но сега това вече не е работа на политиците, а на съдебните власти, чието решение очакваме", каза Конте.

Той възнамерява да обсъди с холандския министър-председател Марк Рюте ситуацията с кораба, плаващ под флага на Холандия.

Капитанът на кораба Карола Ракете каза, че е готова насила да си пробие път до италианското пристанище Лампедуза, ако властите продължат да ѝ отказват правото да акостира, посочва ДПА.

Ракете настоя, че по хуманитарни причини ѝ се налага да доведе в безопасност 42 спасени в морето мигранти, които са на борда от 12 юни.

"Ако няма споразумение с Италия, "ще трябва да си пробием път насила", заяви тя. По думите ѝ "положението (на кораба) в момента е много напрегнато". Корабът се приближи към Лампедуза, но още не е достигнал брега.

Ракете заяви във видеопослание, че все още няма ясни признаци кога спасените мигранти ще бъдат допуснати на сушата, отбелязва Асошиейтед прес.

Тя изрази надежда, че делегацията от италиански депутати, която се очаква да дойде на посещение по-късно днес, "ще даде необходимия тласък най-после да бъдат свалени на сушата всички и да бъдат отведени на безопасно място".

Ракете отново каза, че е навлязла без разрешение в италиански води от необходимост, изтъквайки психологическото състояние на мигрантите и влошаващите се хуманитарни условия на борда на кораба.

"Не мога да гарантирам безопасността на спасените хора на борда на моя кораб", заяви тя.

В редица италиански градове, включително Рим, Милано и Палермо, имаше демонстрации в подкрепа на екипажа на кораба и мигрантите на борда.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа