EК дава 125 млн. евро за засегнатите от руското ембарго фермери

EК дава 125 млн. евро за засегнатите от руското ембарго фермери

Европейската комисия обяви в понеделник, че отпуска 125 милиона евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените, посочи говорителят на ЕК Роджър Уайт.

Изкупените продукти ще бъдат раздавани в детски и благотворителни организации, обсъжда се и продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.

Очаква се мерките да бъдат официално одобрени до няколко седмици. Те ще се прилагат със задна дата от днес и ще останат в сила до края на ноември. Мерките ще се отнасят за домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, както и гъби, ябълки, круши, грозде и киви, които не подлежат на продължително съхранение в хладилни складове.

Според източник от ЕК, очаква се от помощта да се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия. Те се оказаха засегнати от въведената едногодишна забрана от страна на Русия за внос на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ, страните от ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Развитието на ситуацията на европейския селскостопански пазар, след като Русия забрани вноса на европейска селскостопанска продукция се очаква да бъде обсъдено и на среща на експерти от 28-те страни членки на Европейския в петък - 22 август, според източник на ИТАР-ТАСС от Брюксел.

Той потвърди, че европейските производители "вече са понесли сериозни загуби", но според него вредите не бива да се определят като катастрофални.

Европейската комисия е решена да положи всички усилия, за да сведе загубите до минимум, допълва източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа