ЕК дава на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск

Ситуацията на границата между Гърция и Турция остава напрегната

ЕК дава на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск

ЕК ще предостави на Гърция 700 млн. евро за справяне с мигрантския натиск. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление, след като заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европарламента Давид Сасоли направиха оглед с хеликоптер на сухопътната граница между Гърция и Турция.

Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пристигнаха по-рано днес в Гърция, а премиерът Кириакос Мицотакис ги заведе на границата с Турция, където от няколко дни хиляди мигранти се опитват да преминат на гръцка територия по пътя си към Европа.

Освен 700-те милиона ЕК ще предостави на Гърция 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет, 100 гранични служители от "Фронтекс", които да съблюдават сухопътната и морската граница на Гърция, медицинско оборудване, палатки и одеала. 

Над 15 хиляди бежанци и мигранти остават струпани на границата между Турция и Гърция, като напрежението не спада. 

Тези, които изпитват единството на ЕС, ще бъдат разочаровани

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова днес Турция да спазва споразумението с ЕС от 2016 г., с което тя се съгласи да възпира мигрантските потоци към Европа в замяна на помощ в размер на няколко милиарда евро, съобщи Ройтерс.

Мишел заяви, че е важно за Европа да защити своите граници. ЕС иска от Турция пълно спазване на споразумението за затваряне на границите за мигранти, а Брюксел от своя страна ще изпълни до край своята част от сделката, заяви председателят на Европейския съвет.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви подкрепа за усилията на Гърция да предпази границите си на фона на струпването на хиляди мигранти покрай турско-гръцката граница, след като Турция обяви, че няма да ги спира по пътя към Европа.

"Ситуацията на нашата граница не е въпрос, с който само Гърция трябва да се справя, отговорност е на Европа като цяло", заяви тя на пресконференция, след като обиколи района заедно с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и други лидери на ЕС.

"Онези, които изглежда изпитват единството на Европа, ще бъдат разочаровани", каза още Урсула фон дер Лайен, добавяйки, че единството ще победи.

Мицотакис: Нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи днес, че гръцките сили за сигурност са попречили на над 24 хиляди опита за нелегално проникване в страната през границата с Турция, предаде ДПА.

"Това вече не е бежански проблем. Това е нагъл опит на Турция да използва отчаяни хора, за да насърчава геополитическата си програма и да отклони вниманието от ужасната ситуация в Сирия", каза Мицотакис по време на посещение в район край гръцко-турската граница заедно с европейските лидери.

"Европа няма да бъде изнудвана от Турция чрез бежанския проблем", каза още той. "Готови сме да подкрепим Турция в справянето ѝ с бежанския проблем и да потърсим решение на сирийската главоблъсканица, но не при тези обстоятелства", заяви Мицотакис.

Според гръцкия премиер Турция нарушава споразумението от 2016 г. с ЕС за овладяване на мигрантските потоци към Европа и "систематично окуражава и подпомага десетки хиляди бежанци и мигранти да влизат незаконно в Гърция".

Мицотакис изтъкна също, че действията на Гърция са в рамките на международното и европейското право. "Това, което се случва на гръцката граница, е международен политически проблем от първостепенна важност", заяви премиерът.

Условията на границата се влошават

На границата между Гърция и Турция продължават да идват мигранти. Част от тях биват връщани, някои успяват да преминат.

През цялото поле се изграждат огради, за да не може границата да не бъде прекосена.

За да стигнат до границата, мигрантите минават през рeка Марица.

Прекарват нощта на открито, на студено и мокро.

Хиляди остават в ничия земя между двете държави. Гърция отказва да отвори границата, а мигрантите не желаят да се върнат назад към Одрин.

Атина отрича да е стреляла срещу мигранти

Говорителят на правителството на Гърция Стелиос Пецас заяви, че не е произведен нито един изстрел от гръцките гранични сили срещу лица, опитващи се да проникнат в страната нелегално, предаде Ройтерс.

"Противното твърдение е равносилно на голяма и умишлена дезинформация: Фалшива новина", написа в Туитър Пецас.

Малко преди това говорителят определи като фалшива новина видеозапис, за който се твърдеше, че показва сирийски мигрант, убит от гръцките военни, допълва Франс прес.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че гръцки войници са убили двама мигранти и са ранили тежко трети.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?