ЕК дава още 165 млн. евро за земеделските производители, пострадали от руските санкции

Европейската комисия ще задели още 165 милиона евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руските санкции. Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците.

За първи път в списъка на подкрепяните са производители на портокали, мандарини и клементинки, се подчертава в съобщението на Еврокомисията.

Субсидии ще получат и производителите на зеленчуци и плодове в следните категории: ябълки, круши, моркови, краставици, чушки, домати, киви, сливи и грозде за консумация. Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона, се уточнява в съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС

Еврокомисията задели по-рано 33 милиона евро в подкрепа на пазара на праскови и нектарини, 125 милиона евро в помощ на производителите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци. На 7 август Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа