ЕК дава Полша на съд, заради нарушения на независимостта на съдебната система

ЕК дава Полша на съд, заради нарушения на независимостта на съдебната система

Еврокомисията реши да даде Полша на Съда на ЕС (СЕС). Това съобщи в понеделник говорителят на ЕК Мина Андреева. ЕК е поискала също от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението, съобщава БНР.

Причината е, че законодателството на страната е несъвместимо с това на Съюза. Става дума за спорните съдебни реформи, които според ЕК лишават съдебната система от независимост и я поставят под контрола на управляващата партия "Право и справдливост" (ПиС).

"Комисията смята, че продължаващите пенсионирания, предвидени в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до сериозни и непоправими последствия" каза говорителката на ЕК Мина Андреева.

"Затова поискахме Съдът да предприеме междинни мерки. Първо, да спре прилагането на тези действия, второ - да има гаранции, че засегнатите от новия закон съдии ще продължат изцяло да изпълняват съдебните си функции и трето, да спре назначаването на нови съдии на мястото на пенсионираните, в т.ч. и на действащ и на нов председател", добави тя, цитирана от националното радио.

Андреева посочи, че с оглед на "неотложната ситуацията" ЕК е поискала от съда да вземе решение колкото е възможно по-бързо.

Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които полските власти дадоха и по двата документа, не отстраниха опасенията на ЕК от правно естество, се посочва в съобщение на институцията.

Новият полски закон за Върховния съд сваля пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, като така има риск 27 от 72-ма съдии да бъдат принудени да се пенсионират.

Мерките засягат и първия председател на съда, чиито 6-годишен мандат, определен от полската конституция, ще бъде предсрочно прекратен.

Европейската комисия смята, че полският закон е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава независимостта на съдебната система, в т.ч. и несменяемостта на съдиите.

Още миналата седмица първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви, че тази стъпка може да бъде предприета.

Също тогава Полша бе лишена от правото на глас в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят