ЕК деблокира парите по програма "Околна среда" за Румъния

Европейската комисия реши да деблокира плащанията по оперативна програма "Околна среда" за Румъния, прекъснати през юли, съобщи Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

"Приветстваме подобренията в системата за мениджмънт и контрол, които бяха осъществени и които доведоха до решението за деблокиране на програмата", заяви г-жа Уилър. "Също така, властите в Румъния приеха нашето искане за финансови корекции от 10 процента. Това означава, че сега смятаме, че системата е в състояние да открие и предотврати конфликтите на интереси, които представляват един от ключовите проблеми тук", добави тя.

Финансовите корекции от 10 процента бяха предложени през август 2012 г. за договорите преди октомври 2011 г., за да покрият сумите, които не е трябвало да бъдат плащани заради нередности. "Тези пари, разбира се, може да бъдат използвани по тази програма, но за нови коректни проекти", уточни Уилър.

На 1 август 2012 г. Европейската комисия сигнализира с официално писмо за серия случаи на конфликт на интереси, възникнали при прилагането на договорите в рамките на проектите, финансирани чрез оперативна програма "Околна среда".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа