ЕК добави нови изисквания за безплатен интернет за общините

В първата покана се включиха 209 български общини

ЕК добави нови изисквания за безплатен интернет за общините

Европейската комисия добави нови изисквания към необходимите документи за кандидатстване на общини за финансиране на проекти за безплатен интернет на обществени места WiFi4EU. Това съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Двеста и девет български общини, от общо 265, се регистрираха за участие в първия конкурс.

Преди да бъдат подадени предложенията на 15 май, е необходимо да бъдат предоставени придружаващи документи - копие на документ за самоличност на кмета или упълномощен от него служител; документ, който удостоверява, че той е законният представител на общината (например акт за номиниране) и други.

Документите ще трябва да бъдат качени като отделни файлове на портала WiFi4EU на страницата "Моят профил".

Одобрените общините могат да използват бюджета от 15 000 евро за "горещи точки" за безплатен бърз интернет в рамките на 18 месеца.

В случай, че бъде получена оферта за мрежата WiFi4EU, която отговаря на изискванията, но е за стойност под 15 хил. евро, общините трябва да изискат предлагането на допълнително оборудване (повече точки за достъп, защитна стена и др.), така че да бъде достигната отпуснатата сума.

Скоро на страницата на ЕК с въпроси и отговори за инициативата ще бъдат публикувани примерни технически спецификации, посочват от МТИТС.

В рамките на първата покана ще бъдат отпуснати около 1000 ваучера на общини в ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?