ЕК е договорила удвояване на доставките от ваксината на Pfizer

Бавното разпределение на ваксините поражда напрежение сред държавите от ЕС

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия обяви, че е сключила допълнително споразумение с производителя на ваксината срещу Covid-19 Pfizer за доставката на още 300 милиона дози тази година. Общо ЕК договори за 2021 г. 600 милиона дози от ваксината, поясни на пресконференция в петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че целта е възможно най-много европейци да бъдат ваксинирани колкото може по-бързо. По нейните думи договорените досега количества от разрешените в ЕС ваксини обхващат 80 на сто от европейското население.

Фон дер Лайен посочи, че в началото на преговорите на комисията с разработчиците на ваксини е имало 160 заявки за нови препарати. Впоследствие ЕК реши да сключи рамкови споразумения за доставки с шест лаборатории, като ваксините на две от тях - Pfizer и Moderna - вече са одобрени за приложение в ЕС.

Договорените доставки на 2,3 милиарда дози са повече от достатъчни, заяви председателят на комисията. Тя отбеляза, че държавите от ЕС нямат право да водят самостоятелни преговори с производителите на ваксини. Попитана какво мисли за ваксината, произвеждана от Русия, Фон дер Лайен заяви, че всички лекарствени изделия, допускани до европейския пазар, подлежат на пълна проверка.

Досега ЕК сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с AstraZeneca, Sanofi, Janssen, CureVac и Novavax.

Бавното разпределение на ваксините поражда напрежение сред държавите от ЕС

Недоволството от бавното разпределение на ваксините срещу COVID-19 предизвика напрежение в ЕС, което напомни за неуредиците в Общността в началото на пандемията при разпределението на личните медицински предпазни средства и затварянето на границите, пише в петък Ройтерс.

Има опасения, че поръчка за ваксини на BioNtech-Pfizer, направена от Германия отделно за себе си, може да се отрази на доставките за вътреобщностното разпределение; избухна и скандал заради сключени договори за "френски" и "германски" ваксини.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който представлява правителствата на 27-те членки на ЕС, заяви във вторник вечерта, че до края на януари ще свика видеоконферентна среща на върха, за да бъде обсъдено "огромното" ваксинационно предизвикателство, пред което те са изправени.

Изпълнителният орган на ЕС, Европейската комисия, сключи шест споразумения за доставка с производители на ваксини, предвиждащи между държавите членки на квотен принцип въз основа на населението им да бъдат разпределени близо 2 милиарда дози.

По-рано през седмицата Еврокомисията защити стратегията си с думите, че когато различните ваксини са били на етап разработка е било важно да не се слагат всички яйца в една кошница.

"Винаги сме съзнавали, че това ще бъде сложна операция и точно затова ЕК беше толкова непреклонна, че е важно да можем да сключим договори с различни компании", каза говорителят Ерик Мамер.

Германското правителство е критикувано във вътрешен план, че не е осигурило по-големи количества от разработената от германската компания BioNtech и американската Pfizer ваксина.

През септември обаче то е сключило двустранно споразумение - отделно от договорите на ЕС - за допълнително 30 милиона дози, заявиха германски представители.

ЕК заяви, че страните от Общността са се ангажирали да не водят паралелни преговори с производители на ваксини, но отказа да коментира дали Германия има отделно споразумение с BioNtech.

Същевременно Карл Лаутербах, епидемиолог и депутат от коалиционните партньори на канцлера Ангела Меркел от социалдемократическата партия, обвини Франция, че се опитва да повлияе на сключваните от ЕС договори в полза на ваксина, разработвана от френската компания Sanofi и GlaxoSmithKline (GSK).

"Франция се погрижи да не бъде закупено прекалено много от германската ваксина за сметка на френската", каза той пред германската телевизия в понеделник. "Убеден съм, че тук става дума не само за съображения от чисто здравно естество."

В същия дух беше и заглавието на първа страница на германския таблоид "Билд" "Франция не допусна повече от германската ваксина", визирайки ваксината на Sanofi и GlaxoSmithKline (GSK) и тази на Pfizer, разработена в сътрудничество с германската биотехнологична компания BioNTech.

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон отказа да приеме обвиненията срещу страната си и ги нарече "недопустими и неверни".

"Нелепо е да се противопоставят едни срещу други страни и лаборатории, защото всички страни се нуждаят от всички ваксини, за да ваксинират до лятото максимален брой хора", заяви той.

Напрежението около ваксинацията се разиграва на фона на ускоряване на разпространението на коронавируса в много от държавите членки.

ЕС показа безпрецедентна солидарност пред лицето на пандемията, постигайки съгласие за огромна обща програма за заеми за подпомагане на икономическото възстановяване. По-рано през миналата година обаче имаше и някои обтягания на отношенията, когато отделните страни се запасяваха с лични предпазни средства и едностранно затваряха граничните пунктове.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?