ЕК е готова да изслуша всяко предложение, свързано с миграцията

ЕК е готова да изслуша всяко предложение, свързано с миграцията

Европейската комисия е открита за всякакви предложения по въпросите на миграцията. Това заяви говорител на институцията в отговор на въпрос на пресконференция, свързан с идеите на Дания, Австрия и Италия мигрантите, които искат убежище в ЕС, да бъдат държани в лагери извън Европа.


Открити сме за нови идеи от държавите в ЕС. За нас е важно идеите да съответстват на основните европейски ценности, добави говорителят.


Има много предложения, които се обсъждат в последните години. Досега постигнахме огромен напредък в преговорите. Очакваме Европейският съвет този месец да даде политически насоки по чувствителните въпроси, промените се подготвят от осем години, отбеляза говорителят. По неговите думи е за предпочитане действията да се предприемат на европейско равнище, съвместно.


В последните дни, освен предложенията на посочените три държави, Белгия настоя мигрантите да бъдат прогонвани, преди да достигнат ЕС. Белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен поиска прилагането на този подход, известен и като "австралийски".


Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отговори, че това никога няма да се случи, защото ЕС прилага Женевската конвенция. В последвал отговор Франкен призова конвенцията да бъде заобиколена и коментира, че "лицемерието е смазката" на европейските институции.

Споделяне

Още от Европа