Според говорител на Сесилия Малмстрьом

ЕК е готова да помогне на България за справяне с бежанската вълна

Майките и децата от Сирия ще имат предимство при получаването на статут у нас

Европейската комисия е в пълна готовност да предостави помощ на България, за да се справи страната ни с бежанския натиск от Сирия, включително и чрез фондовете за спешни разходи, както и чрез подкрепа при случаите на предоставяне на убежище.

Това обяви в четвъртък говорителят на еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом – Микеле Черконе. По същото време българският вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира, че Европа гледа "много сериозно" на проблемите ни по настаняването на бегълците от Сирия, но отново не пожела да уточни в какъв размер е поисканата от България парична помощ.

"България трябва да определи приоритетите и нуждите си, а след това да поиска помощ от ЕК. Повече от готови сме да окажем помощ – така направихме в предните години с Гърция, Италия и Малта", заяви Микеле Чеконе, цитиран от БТА.

Той напомни, че мисия на ЕК е на посещение тази седмица в България и околните държави, за да оцени по-добре проблемите и да предложи възможни решения. Очаква се резултатите от наблюденията на работната група и предложенията да бъдат представени идния вторник на заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи в Люксембург.

"Би трябвало да оказваме помощ на хората, които търсят защита на наша територия. Към момента е много важно да успеем да убедим нашите партньори, че проблемът е сериозен, да получим европейска солидарност и да успеем да решим този проблем. Ако натоварването продължи с такива темпове, каквито са до момента, наистина ще бъде трудно да овладеем процеса", обясни Йовчев в четвъртък, след като бе изслушан по темата на общо заседание на здравната комисия и комисията по човешките права в НС.

Той отново отказа да бъде по-конкретен как вървят преговорите с европейските партньори, както и какъв би бил евентуалният размер на евросредствата, които можем да получим за справяне с кризата.

"Ние имаме тавани, които сме заявили преди това и които сме надхвърлили. В момента, за да се възползваме от задействането на Директива 55, се изисква решение на Съвета на Европа. Едно от изискванията е да бъдат превишени 500 души на ден, което е изключително тежко за нашата страна. С нашите размери и възможности това е много и е недопустимо... Второто е, когато сме надвишили значително националния си капацитет. До момента обаче една единствена страна е потърсила и е поискала задействане на Директива 55 – Малта и това не се е случило. Надявам се, а и в момента има все повече сигнали от Европа, че се гледа много сериозно на въпроса и ще бъде намерено едно решение в рамките на ЕС", добави министърът.

Йовчев повтори че правителството води разговори със съседни страни за евентуалното пренасочване на част от бежанския поток, но отказа да даде подробности. "Външното министерство в момента провежда активни консултации и разговори", лаконично обобщи вицепремиерът.

"Бежанците са най-различни, болшинството от хората са от Сирия и са семейства с малки деца. Между тях има както мюсюлмани- преобладаващо, така и християни. На база на това какво е количеството нелегални имигранти и бежанци, които очакваме до края на годината и на базата на средствата, които са необходими, е изчислена издръжката на всеки един от тях – тя е 1084 лева на месец", посочи още министър Йовчев.

Пред депутатите той повтори прогнозата отпреди ден, че до края на годината МВР очаква в България да влязат над 11 000 бежанци. "От началото на годината до края на септември са задържани на границата 5815 души – 7 пъти повече от същия период за миналата година. Само за септември техният брой е 2377", каза Йовчев.

На заседанието на двете парламентарни комисии стана ясно още, че Държавната агенция за бежанците ще въведе идентификатори, които да облекчат процедурата за получаване на статут, през която преминават майките с деца, например.

"За нашата агенция е важно, че майките и децата по възможно най-бърз начин ще бъдат насочвани към нашата агенция. Това ще даде възможност да се съкрати времето за обработка на информацията на останалите категории хора, които желаят да получат статут", обяви новоназначеният шеф на ДАБ Николай Чирпанлиев.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщи, че "няма причина да се притесняваме, че има някаква опасност от възникване на заразни заболявания на базата на този приток от хора".

"В нашите лаборатории се правят всички изследвания за епидемии и рискове. Мерките на министерството са сходни с тези, които са взети в други лагери за временно пребиваване. Направихме запитване дали има разлика с календара на Сирия за ваксинация. Двата календара са абсолютно сходни. Не получихме информация какво става в държавата в последните три години. Взе се решение на всички деца, които нямат писмен документ, че вървят по този календар, да им бъде направена ваксина, осигурена по НЗОК", каза още той.

От Европейския парламент съобщиха, че следващата седмица ще приемат резолюция, с която страните от ЕС ще бъдат призовани да осигурят безпрепятствен достъп на сирийските бежанци, както и бързо да им предоставят статут на убежище. В резолюцията се насърчава продължаването на хуманитарната подкрепа за съседните на Сирия страни, така че те да оставят границите си отворени. Отбелязва се, че досега Сирия са напуснали над два милиона бежанци, от които 76 на сто са жени и деца, съобщава БТА.

Още по темата
Още от Европа