ЕК е готова да защити европейските интереси от новите санкции на САЩ срещу Русия

Берлин и Париж обвиниха Вашингтон, че под прикритието на санкции прокарва икономическите си интереси

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Европейската комисия съобщи в сряда, че е готова да предприеме действия, за да защити интересите на ЕС, ако бъдат засегнати от новите американски санкции срещу Русия и ако бъде застрашена европейската енергийна сигурност.

Същевременно Германия предупреди, че би било неприемливо САЩ да използват евентуални санкции срещу Русия като инструмент за прокарване на своите икономически интереси.

 

А Франция заяви, че замислените от САЩ нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея противоречат на международното право заради екстериториалния си обхват

 

Американският законопроект, утвърден вчера от Камарата на представителите, съдържа ограничителните мерки срещу Русия, приети от предишната администрация на САЩ начело с президента Барак Обама на основание на негови изпълнителни заповеди. В желанието си да накаже Русия за намесата в американските президентски избори през 2016 г., Камарата на представителите подкрепи със съкрушително мнозинство (419 "за" срещу 3 "против") новия пакет от санкции, който забранява на президента Доналд Тръмп да отменя наказателни мерки, без да получи разрешение от Конгреса.


Новата мярка на Вашингтон, разгърната в документ от 184 страници, е насочена срещу руския президент Владимир Путин и приближените му олигарси, тъй като взема на прицел важни сектори от руската икономика, включително оръжейните продажби и износа на енергия, посочи Асошиейтед прес.

 

Европейците са обезпокоени от споменаването в законопроекта на проекта "Северен поток 2". Документът изисква от правителството на САЩ "да продължи да противодейства на (строежа) на газопровода "Северен поток 2", като се твърди, че той има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на Европейския съюз, върху развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и върху енергийните реформи в Украйна".

 

В законопроекта се казва още, че "правителството на САЩ трябва да направи свой приоритет експорта на американски енергоресурси" в Европа, "за да се създават работни места" в собствената икономика".

 

ЕК: Готови сме до няколко дни за ответни действия

 

"Ако нашите опасения не бъдат достатъчно взети взети предвид, сме готови до няколко дни да предприемем съответни действия", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в комюнике, цитирано от ДПА.

"Американският законопроект може да има непреднамерен ефект, който да засегне интересите на ЕС в областта на енергийната сигурност. Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно", добави Юнкер.

В своето комюнике Еврокомисията припомня, че законопроектът предвижда "налагане на санкции на всички компании (включително европейски), които допринасят за развитието, за поддръжката, за модернизацията или за ремонтирането на тръбопроводи, изнасящи енергия от Русия", отбеляза Франс прес.

"В зависимост от това как се приложи, той може да засегне инфраструктурите, пренасящи енергийни ресурси в Европа, както и проекти от жизнено значение за европейските цели за енергийна диверсификация, например проектът за терминал за втечнен природен газ на Балтийско море", подчерта ЕК.

В момента ЕС изразява своите опасения пред САЩ по всички дипломатически канали, се казва в текста.

Берлин: САЩ под прикритието на санкции прокарват икономическите си интереси

Германия предупреди, че би било неприемливо САЩ да използват евентуални санкции срещу Русия като инструмент за прокарване на своите икономически интереси и призова за тясна координация на санкционната политика между ЕС и Вашингтон, предаде Ройтерс.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер каза на брифинг в Берлин, че Германия иска да работи със САЩ по въпроса за евентуалните санкции (каквито може и да не бъдат приети), но "не може да се съгласи" с практиката да се провежда "индустриална политика" под прикритието на санкции.


Той говори по повод гласуването от американските законодатели за налагането на допълнителни санкции срещу Северна Корея и Русия, която е обект на обвинения за намеса в американските президентски избори през 2016 г. в полза на кандидатурата за президент на Доналд Тръмп.

Шефер отбеляза, че ЕС е успял да убеди САЩ за внасяне на редица важни промени в законопроекта за санкции срещу Русия, но въпреки това безпокойството на Берлин остава.

"През последните четири седмици ние - правителството на Германия, Еврокомисията, Евросъюзът - излагахме пред Вашингтон своите аргументи. Текстът на приетия законопроект, в сравнение с онова, което виждахме преди 4-6 месеца, е значително подобрен. Постигнахме голям напредък, успяхме да убедим нашите партньори във Вашингтон, че трябва да действаме заедно", посочи Шефер.

Законопроектът предстои да бъде утвърден и в Сената, след което ще отиде за подпис при президента. "Още е рано да се каже, че всичко ще бъде утвърдено в сегашния му вид", каза говорителят на германското МВнР.

Според него не трябва да се провежда "индустриална политика под маската на санкции", и германската страна вече посочи това. Въпросът "остава актуален и ние и занапред ще настояваме за това пред своите партньори", подчерта Шефер.

 

Плановете, които се обсъждат в Конгреса на САЩ за още по-строги санкции срещу Русия, ще навредят на германски компании, ще застрашат енергийната сигурност на Германия и очевидно целят да облагодетелстват американски фирми, заяви Германската индустриално-търговска камара, цитирана от Ройтерс.


Американските предложения могат да попречат на германските усилия за по-надеждни енергийни доставки, като не позволят на германски компании да работят с Русия по проекти за тръбопроводи, каза Фолкер Трайер, шеф на международната комисия на камарата. "Човек остава с усещането, че САЩ се грижат за собствените си икономически интереси", по-конкретно за тези на американските петролни и газови компании, каза той.

Трайер призова Еврокомисията да иска разяснения от САЩ за евентуалния обхват на замислените от САЩ санкции.

Париж: Санкциите противоречат на международното право


Новите американски санкции срещу Иран, Русия и Северна Корея противоречат на международното право заради екстериториалния си обхват, заяви днес външното министерство на Франция, цитирано от Ройтерс.

В декларацията на министерството се казва, че това би изисквало френското и европейското законодателство да бъдат съответно променени. Затова Франция планира да обсъди в Европейската комисия и с партньорите си от ЕС възможните последици от законопроекта, подготвян в САЩ, върху европейските граждани и фирми, "които нямат никакво отношение към САЩ", се казва в декларацията.


"За да се защитим от екстериториалните последствия на американското законодателство или на друго законодателство, ние ще работим както над адаптацията на нашето национално законодателство, така и над обновяване на европейските мерки", подчертава френското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа