EurActiv: България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит

EK e изключително обезпокоена от разговора на Борисов за Мишо Бирата

Очакват се критики за връзки между правителството и организираната престъпност

EK e изключително обезпокоена от разговора на Борисов за Мишо Бирата

Европейската комисия е изключително загрижена от записа на телефонния разговор, в който премиерът Бойко Борисов нарежда на шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов да спре акция срещу вече покойния бизнезмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, съобщи европейският сайт EurActiv, позовавайки се на непотвърдена информация.

Изданието коментира, че с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г..

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото ѝ правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

В коментара за България се споменава и решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, отбелязва изданието.

Борисов определи случая като провокация към правителството му, насочена да подкопае усилията му да подобри имиджа си.

Самият Борисов обаче наля допълнително масло в огъня, казвайки на среща с блогъри, че записът на негов телефонен разговор с Ваньо Танов, в който нарежда на шефа на митниците да спре акцията срещу проверявана фирма, е истински.

Изданието припомня, че миналата година изтекоха няколко записа, чиято първа мишена бе вътрешният министър Цветан Цветанов, но сега фокусът е върху Бойко Борисов. Записите явно са правени от ДАНС, но изтекоха във в. "Галерия" – таблоид, свързан с Алексей Петров, противоречива фигура, описвана от мнозина като най-могъщия враг на Борисов, отбелязва EurActiv.

От записите става ясно, че Борисов инструктира шефа на митниците да спре разследване срещу спорния бизнесмен Михаил Михов, собственик на пивоварна, като казва, че е "поел ангажимент да не го закача".

На 30 март м.г. 47-годишният Михов почина в хотелска стая, а по-късно се спомина и вдовицата му.

Според непотъврдени данни, ЕК е изключително обезпокоена от записите, в които самият министър-председател признава, че е разпоредил "протекция" на бизнесмен от митническа проверка.

Говорителят на ЕК Марк Грей коментира, че комисията е напълно запозната с обвиненията, но не може сама да прецени дали наистина премиерът е признал, че са верни.

Според EurActiv политическите събития показват, че Букурещ и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли.

За Румъния се посочва, че лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску.

Парламентарното мнозинство гласува отстраняването му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовавата държава са изложени на риск.

Помолен да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заявявава пред EurActiv, че много от информациите са некоректни, но признава, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", казва Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа