ЕК е на червено с 2.7 млрд. евро, може да спре плащанията на 15 ноември

Барозу иска актуализация на бюджета, проблеми са възможни и догодина заради орязаните разходи

ЕК е на червено с 2.7 млрд. евро, може да спре плащанията на 15 ноември

Европейската комисия спешно се нуждае от още 2.7 млрд. евро за настоящата година, ако не иска да спре плащанията към страните членки на 15 ноември. Това пише председателят ѝ Жозе Мануел Барозу в писмо до Европейския парламент, с което настоява за актуализация на бюджета, за да бъде избегнато обявяването в несъстоятелност на Комисията.

Недостигът се дължи на по-малко от прогнозираните собствени приходи от вносни мита, такси и ДДС В резултат на икономическия спад, постъпленията от вносни мита и такси са с 10% под очакваните, а отчисленията от ДДС - с 2.3%.

До момента в парламента са постъпили 9 искания за актуализация на бюджета за 2013 г., а той е с 6% по-висок от разходите, с които ЕС ще разполага догодина, коментира българският евродепутат и член на бюджетната комисия в ЕП Ивайло Калфин. В пленарната зала в Страсбуг той предупреди, че заради бюджетните съкращения догодина ЕС ще бъде в реална опасност да спре плащанията и това ще засегне чувствително гражданите и общините.

Сред останалите съкращения през 2014 г. са разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия изток, за миграция, за поощряване на малкия и средния бизнес, за селско стопанство и за екология.

Според Калфин, прехвърлянето на 20 млрд. евро плащания по изпълнени проекти от тази към следващата година ще означава, че парите ще свършат по-рано, и общините, които са основните получатели на пари по еврофондовете, ще бъдат засегнати сериозно.

Калфин съобщи, че намаляването на средствата за догодина с 8 млрд. евро в ангажименти, ще се отразят най-вече на програмите за изследвания и иновации, за младежка мобилност и информационните и телекомуникационни технологии, на които страните членки разчитат в най-голяма степен да стимулират излизането на икономиките им от кризата.

Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент за бюджета на ЕС за 2014-2020 г., настоя страните членки да изпълнят обещанията си, за да може парламентът да приеме разходите на Съюза, което се отлага вече три пъти.

Сред условията на парламента е отпускането на допълнително 3.9 млрд. евро за тази година, за да се намали натиска върху финансите на ЕС за догодина. Според очакванията догодина 90% от плащанията ще отидат за стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.

Българският евродепутат заяви, че парламентът няма да приеме поисканото от Съвета на ЕС значително орязване на разходите за 2014 г. с 8.1 млрд. в ангажименти и 4.3 млрд. в реални плащания, което е с 6% по-малко от тазгодишния бюджет на ЕС.

Европейският парламент предлага бюджетът на ЕС за 2014 г. да бъде 136.1 млрд. евро в плащания и 142.6 млрд. евро в ангажименти. Страните членки държат съответно параметрите да са 134.8 млрд. евро плащания и 141.8 млрд. евро ангажименти. От следващата седмица двете страни ще имат 21 дни за постигане на компромис по бюджета. Ако това се случи, той ще бъде гласуван през ноември.

Европейският бюджет се формира от вноските на страните членки, които съставляват над 80% от общия бюджет, и от собствени приходи от мита, налози от захарта, отчисления от ДДС и глоби.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?