ЕК е разочарована от газовите преговори между Киев и Москва

Русия обяви резервна готовност да удължи сегашния транзитен договор

ЕК е разочарована от газовите преговори между Киев и Москва

Еврокомисията е разочарована от хода на газовите консултации между Русия и Украйна и вижда недостатъчно политическа вола за намиране на решение с изтичащия транзитен договор в края на 2019 г. Това заяви зам.-председателят на ЕК и отговорен за Единния енергиен съюз на ЕС Марош Шефчович пред журналисти в понеделник след поредната тристранна среща.

Според Шефчович руската делегация, присъствала на разговорите в Брюксел, не е готова на отстъпки. Той обаче добави, че участниците в преговорите единодушно са на мнение, че за прекъсване на доставките заради липсата на договореност не може да става и дума.

Той призова двете страни бързо да подпишат споразумение за газовия транзит. Шефчович уточни, че е убеден във възможността преди края на декември да бъде сключен нов договор.  Шефчович поясни, че се разглеждат възможности за взимането на временни решения след изтичането на действащия договор на 1 януари догодина, ако дотогава няма ново споразумение.

Заместник-председателят на ЕК отново е предложил новият договор да се основава на европейските правила в областта на енергетиката, както и да бъде сключен за срок от десет години. Руската страна не е била в състояние да потвърди съгласието си с този подход и е предложила след петата година цените за преноса на руски газ през Украйна да бъдат преразгледани.

Оставаме в готовност да посредничим, но времето лети, посочи Шефчович. По думите му ако има политическа воля, изход ще се намери. Напълно съм уверен, че може да бъде постигнато взаимноизгодно решение, добави той. Шефчович допълни, че през ноември е предложил нова среща с преговорните страни

На свой ред енергийният министър на Русия Александър Новак заяви, че по време на разговорите в Брюксел е заявил готовността на Москва да продължи сегашния договор за транзит като резервен вариант.

По думите му ако Киев е готов да работи по европейските правила от 2020 г., Русия може да обезпечи транзита по тези правила.

Обсъждани са били и доставките на газ за Украйна, допълни Новак в интервю за "Русия 24". "Ние виждаме готовност у нашите партньори и за преки доставки на газ от 2020 г., но конкретните числа ще се обсъждат", посочи той.

Русия и Украйна се били разбрали двете им компании да продължат интензивната работа, в това число по методиката за образуването на тарифите и правилата за работа в условията на правилата на ЕС.

"В най-скоро време ще проучим и методиката, публикувана на 25 октомври, за определяне тарифите за пренос на газ през територията на Украйна. за да анализираме тяхната конкурентоспособност", каза още Новак.

"Ако нашите партньори не успеят да приложат европейското законодателство, ние сме готови да работим и на базата на съществуващия договор с технически корекции, от 1 януари 2020 г. докато Украйна внедри европейските норми", каза руският министър.

Според него следващата тристранна среща между Русия, Украйна и Еврокомисията ще е в края на ноември. За разлика от Шефчович, той смята, че срещата е била конструктивна и страните са настроени конструктивно. "Има, разбира се, и въпроси, и рискове, но заедно ще решаваме тези проблеми по-нататък", каза Новак.

По думите му "Газпром" и операторът на газопреносната мрежа на Украйна трябва да проведат преговори по техническо споразумение за определяне на точките на двете страни за газовите доставки в Европа.

"Това е важен въпрос. Той е технически, но без него взаимоотношенията няма да бъдат уредени до края", отбеляза Новак.

Той също се обяви за по-активни проговори с Украйна за транзита на газ на ниво търговските компании.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?