Брюксел и Букурещ в открит конфликт

ЕК е загрижена за необратимостта на реформите в Румъния

Временният президент Антонеску: Еврокомисията превишава правомощията си

Премиерът Виктор Понта и временният президент Крин Антонеску

Отношенията между Брюксел и Букурещ придобиват формата на открит конфликт, след като стана ясно, че в мониторинговия си доклад Европейската комисия отправя остри критики по отношение върховенството на закона в Румъния и изразява загриженост, че реформите в страната не са необратими, а временният румънски президент открито обвини комисията, че превишава правомощията си.

В изтеклия в румънските медии неокончателен вариант на евродоклада, който ще бъде публикуван утре в Брюксел, се казва, че "неотдавнашните събития в Румъния предизвикват загриженост относно необратимостта и устойчивостта на реформите".

"Румъния трябва да възстанови върховенството на закона, включително решенията на независима съдебна система. Доверието на партньорите от ЕС в Румъния може да бъде спечелено отново само чрез доказване на факта, че правовата държава е над партийните интереси, че всички страни спазват съдебните решения, включително на конституционно ниво, и че реформите са необратими", се посочва в документа, който ще бъде одобрен в окончателна форма утре сутринта от европейските комисари.

В доклада се отправя предупреждение, че борбата за власт в Румъния през последните седмици рискува да унищожи резултатите от всички усилия, положени в продължение на години.

Европейската комисия планира да удължи мониторинга над Румъния и ще приеме допълнителен доклад по Механизма за сътрудничество и проверка до края на тази година. Този доклад ще направи анализ дали опасенията за правовата държава и независимостта на съдебната система в Румъния са отстранени, а демократичното разделение на властите е възстановено.

Комисията ще наблюдава внимателно напредъка, чрез периодични мисии, но и чрез чест диалог с румънските власти и с останалите страни членки, се посочва в проектодокумента.

Антонеску: Комисията превишава правомощията си

Изпълняващият временно длъжността президент на Румъния Крин Антонеску заяви днес, че проектодокладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка съдържа съображения и мерки от строго политически характер, което е извън легитимната сфера на този механизъм, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Антонеску изрази надежда, че съображенията и мерките от строго политическо естество няма да бъдат запазени във финалния доклад. Според него проектодокументът е повлиян от последните политически събития в Румъния, вместо да се ограничи до независимостта и работата на съдебната система, корупцията и престъпността. Той заяви, че в проектодоклада фигурират споменавания на теми и решения, които надхвърлят не само Механизма за сътрудничество и проверка, но дори и правомощията на Европейската комисия.

Антонеску даде като примери за превишаване на правомощията на ЕК адресираната към него "забрана" за помилване на осъдени лица и за назначаване на нов главен прокурор и нов ръководител на антикорупционната агенция. Тези изисквания се съдържаха в списък на ЕК, връчен на премиера Виктор Понта миналата седмица във връзка с опасенията на Брюксел в контекста на политическата битка между управляващото мнозинство и президента Траян Бъсеску, който бе временно отстранен от поста.

Същевременно лидерите на управляващия Социал-либерален съюз (СЛС) направиха крачка назад, като в понеделник Крин Антонеску обнародва закона за референдума във формата, която беше одобрена от Конституционния съюз, а именно с въвеждането на минимален праг на участие.

СЛС прокара поправка в закона за референдума, чрез която президентът може да бъде отстранен с мнозинството от  гласовете само на участвалите в референдума независимо от избирателната активност. Според решение на Конституционния съд от миналата седмица обаче референдумът за отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску ще бъде валиден само ако в него участват най-малко 50 процента плюс един от имащите право на глас.

При това положение Бъсеску има големи шансове да оцелее на 29 юли, защото при този вид гласувания избирателната активност обикновено е ниска. Бъсеску оцеля при подобен референдум през 2007 г., когато за оставането му гласуваха 74 на сто от избирателите при активност от само 44 на сто.

Обявявайки решението си Антонеску заяви, че "Румъния се намира в изключително трудна ситуация, предизвикана от безотговорността на някои хора, които губят креслото и властта си". "Обнародвах този закон и мисля, че по този начин затворих една от горещите теми за дебати", каза Антонеску.

Вестник "Гъндул" отбелязва, че референдумът за отстраняване на държавния глава ще се състои в един ден, а не в два, както се обсъждаше по-рано, но програмата на избирателните секции вероятно ще бъде удължена, така че румънците ще могат да гласуват на 29 юли от 07.00 сутринта до 22.00 часа вечерта.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани