ЕК е завела дело срещу България заради боклука, независимо от уверенията на София

Европейската комисия завежда дело срещу България заради неспазване на Директивата за отпадъците, която задължава страните членки да създадат интегрирана и адекватна мрежа от инсталации за обезвреждане на отпадъците. Това се казва в съобщение до медиите, изпратено в неделя от евродепутата от БСП Илияна Йотова.

ЕК взе решение за делото срещу България на 20 ноември м.г., но до самото му изпращане в Европейския съд срокът е два месеца. Тогава правителството заяви, че ЕК неправилно предприема наказателни мерки и обяви, че в хода на делото, което може да продължи 2 години, България ще предостави солидни доказателства, за да не се стигне до санкции. В началото на декември Йотова е отправила запитване към ЕК защо наказва страната, след като от Столична община и МОСВ уверяват, че са уведомили европейските институции за предприетите мерки по отношение на отпадъците.

В отговора си Комисията подчертава, че въпреки информацията и уверенията от страна на общината за предприети стъпки, нарушенията не са преустановени и като нагледен пример се посочват тоновете отпадъци под формата на бали, което противоречи на законите на Общността. Като допълнителен мотив ЕК посочва сметището в Суходол, което е с изчерпан капацитет, и липсата на други съоръжения за преработка на отпадъци. Заключението на европейските експерти е, че предложените мерки са недостатъчни, а и сроковете и за тяхното изпълнение са изтекли отдавна. Затова България ще понесе съответните санкции, след решението на Съда в Люксембург.

ЕК очаква България да представи необходимата инфраструктура в най-кратки срокове и да гарантира, че те ще отговорят на изискванията на европейското законодателство. От Брюксел припомнят на кабинета на ГЕРБ, че спешно трябва да се заеме с изграждането на инфраструктура за отпадъците и извън София.

Единственият коментар на премиера и доскорошен столичен кмет Бойко Борисов бе по адрес на Илияна Йотова. За съжаление подобни евродепутати само петнят името на България, каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?