ЕК: Едностранни решения за границите в ЕС не са полезни

ЕК: Едностранни решения за границите в ЕС не са полезни

Едностранните решения не помагат, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод промените във възможността за пресичане на границите в ЕС заради пандемията. Той поясни, че няколко държави от ЕС са съобщили на комисията намеренията си да въведат допълнителни ограничения за свободата на движение.

Говорителят, цитиран от БТА, отбеляза, че Белгия едва снощи е съобщила на ЕК за намерението си да продължи забраната за пресичане на границата до април. Това решение бе взето от белгийското правителство преди седмица, а едва вчера медиите в страната го оповестиха заради неясни изявления на премиера Александер де Кро.

По думите на говорителя досега Германия не е изпратила съобщение за намеренията си да затвори границата с Чехия и част от Австрия. Той посочи, че ЕК настоява границите да не се затварят за пътуващите по работа.

Говорителят уточни, че комисията е поискала обяснения от Белгия. Той добави, че държавите от ЕС не трябва да въвеждат безусловни ограничения на пътуванията. По неговите думи европейският проект не е завършен, затова въпросите за общественото здраве не са в ръцете на ЕС, а на държавите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?