ЕК: Евроизборите не бива да парализират реформите в миграционната политика на ЕС

Димитрис Аврамопулос

Изборите за Европейски парламент не бива да парализират реформите в миграционната политика на Европейския съюз, заяви еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос по време на заседание на вътрешните министри от ЕС в Букурещ.

Въпреки спада в броя на пристигащите по европейските брегове мигранти в сравнение с 2015 г. , европейските страни продължават да имат разногласия по реформата на системата за предоставяне на убежище и има опасения, че те ще се възползват от статуквото с наближаване на изборите в края на май.

"Предстоящите избори не бива да ни парализират. Точно обратното, трябва да обединим сили, за да покажем силна политическа воля", заяви пред журналисти Аврамопулос, преди да се присъедини към министрите за разисквания при закрити врата.

От 2016 г. реформата в правилата за даване на убежище буксува заради въпроса за промяна в Дъблинския регламент. Този регламент сега налага несъразмерна тежест на средиземноморските страни с изискването молбата за убежище на мигрантите да регистрира и обработва в първата страна от ЕС, в която пристигнат.

Поради липсата на нови, одобрени от всички правила, всеки път, когато мигранти биват спасени в Средиземно море, избухват дипломатически спорове кой носи отговорността да ги приеме. Италия демонстрира особена непреклонност, като затваря пристанищата си.

"Не можем повече да разчитаме на решения на момента, когато десетки мигранти са блокирани на кораб край бреговете ни", заяви еврокомисарят и призова да се сложи край "на тази игра, която може да постави в опасност живота на хора".

В очакване на реформата на Дъблинския регламент ЕК насърчава страните членки да приемат временни решения, в които се уточняват отговорностите за приемането на мигрантите.

Германия и Франция ще призоват за "значително разширяване на кръга" от страни, съгласни да участват в този прием, каза в Букурещ германският парламентарен държавен секретар към вътрешното министерство Щефан Майер.

Австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл от крайнодясната Австрийска партия на свободата представи искане за нови европейски правила за улесняване на експулсирането на кандидати за убежище и бежанци, извършили закононарушения.

"Сегашното положение е незадоволително, това не може да продължава повече", заяви той и увери, че искането му отговаря на очакванията на населението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?