ЕК: Европа няма да спре заради обстановката в Германия

Експерти и политици са разтревожени, че политическата криза в Германия спира реформите в ЕС

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял два пъти в последните дни с германския канцлер Ангела Меркел и следи обстановката в Германия отблизо, съобщи говорител на комисията.

Европа няма да спре в този период, добави говорителят, цитиран от БТА. Ще продължим с предварително обявените предложения, свързани с икономическия и монетарния съюз в началото на декември, поясни той.


Комисията вчера изрази очакването, въпреки правителствената криза в Берлин, Германия да запази стабилността и приемствеността.

Германия навлезе в криза след провала на преговорите за съставяне на ново коалиционно правителство, оглавено от Меркел.

По-рано във вторник агенция Франс прес писа, че политическата криза в Германия оставя Европейския съюз без една от основните му движещи сили и навярно ще удари сериозно очакваните големи реформи - ще се наложи френският президент Еманюел Макрон да реализира своите планове съвсем сам.


"Твърде лоша новина за Европа", коментираха в един глас повечето наблюдатели в понеделник.


"Меркел излиза от тези избори омаломощена и оставя празно мястото на европейски водач точно в момента, когато ЕС бе започнал да си възвръща позитивните перспективи", посочва Олаф Бьонке, анализатор, работещ за "Расмусен глобал".

В Брюксел, няколко часа след новината за провала на коалиционните преговори, който остави Германия без управляващо мнозинство, високопоставен европейски дипломат заяви, че "още не е извънредно разтревожен". "Нека изчакаме", каза той пред АФП.

Но според Доминик Грилмайер, експерт от Френско-германския институт в Лудвигсбург (Германия), "никой не може да компенсира липсата на Меркел".

Това е проблем за френския президент Еманюел Макрон, чийто дневен ред включва дълъг списък с реформи на равнище ЕС.

"Макрон има нужда от Меркел, той не може да заеме мястото на силния човек в Европа вместо канцлерката", смята Грилмайер.

В понеделник сутринта Елисейският дворец изрази пожелание "в името на Германия и на Европа" неговият "основен партньор да е стабилен и силен, за да напредваме с общи усилия".
Същото пожела и Европейската комисия, според която въпреки срещнатите трудности в Берлин ще има "приемственост и сигурност".

"Освен германската криза, Франция среща проблем и с намирането на партньори, готови да действат", отбелязва Себастиен Майяр, директор на Института "Жак Делор".

В Испания не е приключила каталунската криза, Италия се готви за избори напролет, а източноевропейските партньори са "несигурни", без да споменаваме напускащите британци, изброява анализаторът.

И то в момент, когато ЕС се надяваше хоризонтът да се изчисти след френските избори през пролетта и германските след края на летния сезон - оптимален за работа, преди да стартира кампанията за европейските избори през 2019 г.

"В трите най-значими сфери - отбраната, Икономическия и валутен съюз и миграционната криза, няма как да напреднем, без да имаме действащ френско-германски мотор. Тук обаче има голямо забавяне в запалването, което не предвидихме", подчертава Майяр.

Например бъдещето на еврозоната и на Банковия съюз, днес твърде дискусионно, е немислимо без Германия с неизменната ѝ неохота да споделя банковия риск с държавите от Южна Европа и нестабилните им финансови институции.

"Германия е страна с голямо влияние в ЕС. Щом те нямат правителство и съответно мандат (да преговарят), мъчно ще може да се вземат трудни решения", резюмира в понеделник първият холандски дипломат Халбе Зейлстра, участник в среща на министри в Брюксел.

Според Иън Бонд, външнополитически експерт в аналитичния Център за европейски реформи, липсата на правителство ще бъде "препятствие в редица области от европейската политика, включително в подготовката за търговски дискусии" след развода между Обединеното кралство и ЕС.

"Англичаните ще се помъчат може би да извлекат политически изгоди от тази слабост. Германците обаче са сред най-силно подразнените от идеята за Брекзит, а са и най-решителни", отбелязва Себастиен Майяр. Той уточнява, че темата не е повод за разногласия между евентуалните участници в правителствена коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа