ЕК: Еврозаконите регулират достатъчно шистовия газ

Европейското законодателство засега е достатъчно, за да регулира проучванията за шистов газ, въпреки че вероятно ще са нужни промени за защита на околната среда, когато Европа навлезе във фазата на разработване на находищата. Това сочи изследване, възложено от Европейската комисия, цитирано от Ройтерс в петък.

Добивът на шистов газ в САЩ промени глобалния баланс между търсенето и предлагането на синьото гориво. В Европа обаче разработването на този тип гориво не е толкова напреднало и членките на ЕС България и Франция забраниха дейностите, свързани с шистов газ, заради опасения за околната среда.

 

"Юридическото изследване потвърждава, че няма непосредствена необходимост от промяна в законодателството на ЕС. Това се отнася до сегашната фаза на проучване", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер при оповестяване на проучването.

 

"Приемаме сериозно опасенията за околната среда и ще продължим да наблюдаваме развитието на добива на шистов газ в ЕС", допълни той.

 

Комбинацията от енергийни източници е прерогатив на страните членки и само те могат да решат дали да наложат забрана. ЕС обаче има възможност да затегне съответните европейски правила или да въведе нови.

 

Юридическата компания, провела изследването, посочва, че законовата рамка е адекватна, но препоръчва обществени консултации в ранен етап при планирани дейности, свързани с шистов газ, което ще допринесе да се гарантира правна сигурност за предприемачите.

 

В Европа най-големи залежи на шистов газ има Полша, чиито запаси се оценяват на 5.3 трилиона кубични метра, което би покрило нуждите на страната за стотици години, отбелязва Ройтерс. В страната са раздадени около 100 разрешителни за търсене и страната очаква да започне добива през 2014-2015 г.

 

Процесът на извличане на шистовия газ изисква използването на големи количества вода и химикали и създава опасения най-вече от замърсяване на подземните води.

 

Сегашното европейско законодателство не посочва конкретно шистовия газ, но има разпоредби, забраняващи замърсяване на водите, допълва Ройтерс.

 

Агенцията посочва, че в момента компании, сред които "ЕксънМобил" и "Тотал" в момента провеждат проучвания не само в Полша, но и в Германия и Швеция.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?